Over UI- en UX-design, nochtans essentieel bij softwareontwikkeling, hebben wij het hier nog niet vaak gehad. Daar is dan ook een hele goede reden voor. Doordat wij op het low-code-platform Oracle APEX werken, kunnen wij die fase in zekere zin vaak overslaan. Wat niet wil zeggen dat wij geen belang hechten aan een degelijk UI- en UX-design. Laat dat vooral duidelijk zijn! Alleen pakken wij dat design fundamenteel anders aan. Ontdek UI- en UX-design met Oracle APEX!
Waarover hebben we het precies? Bij het ontwerpen van de gebruikerservaring (UX = user experience) staat de totale ervaring van de eindgebruiker centraal. Hierbij gaat het niet alleen om het visuele aspect van het ontwerp, maar ook om hoe gemakkelijk en plezierig het voor de gebruiker is om de gewenste taken uit te voeren.
Een optimale gebruikerservaring rust op de combinatie van verschillende elementen. Daarbij zijn duidelijkheid en functionaliteit slechts enkele aspecten. Het is cruciaal dat de gebruiker moeiteloos door de applicatie navigeert, zonder te verdwalen in complexe menustructuren of verwarrende lay-outs. Een heldere navigatie maakt het voor de gebruiker eenvoudig om te vinden wat ze zoeken. Dat resulteert in een verhoogde algehele tevredenheid.
Naast de gebruikerservaring is er ook het daadwerkelijke ontwerp van de gebruikersinterface (UI = user interface). Dit omvat de elementen die gebruikers zien en waarmee ze directe acties kunnen uitvoeren, zoals knoppen, invoervelden en selectielijsten. Omdat de interface een integraal onderdeel vormt van de gebruikerservaring, is er in de praktijk vaak overlap tussen het UI- en het UX-design.
Applicatie in beeld
Grosso modo vallen er in een project voor softwareontwikkeling vier fasen te onderscheiden: een analysefase, een ontwerpfase, de eigenlijke implementatiefase en het onderhoud. Idealiter besteed je in elke fase de nodige aandacht aan het UI- en UX-design. Maar de meeste aandacht krijgt het design doorgaans toch in de ontwerpfase. Die staat ook wel bekend als de prototypefase.
In die ontwerpfase ga je – letterlijk – een beeld schetsen van hoe de applicatie er zal uitzien (UI) en zal werken (UX). In de regel maak je daarvoor gebruik van userflow diagrammen en schermblauwdrukken, beter bekend als wireframes. Met behulp van mock-ups, modellen op schaal of ware grootte van je software-ontwerp, test je vervolgens die gebruikersinterface en -ervaring. Eenmaal je ontwerp door de klant is goedgekeurd, maak je werk van het eigenlijke programmeerwerk.
Snelle resultaten
Doordat wij op het low-codeplatform van Oracle APEX werken, beginnen wij in de ontwerpfase al meteen te programmeren. Dat gaat namelijk zo snel dat het meer tijd en inspanning zou vergen om een prototype te ontwerpen. Dat is meteen ook een van de sterke punten van zo’n platform. Je ziet namelijk heel snel resultaten, zeker als eindgebruiker. Daarom slaan wij die traditionele ontwerpfase dikwijls over.
Of nee, we slaan de fase niet écht over. Door het gebruik van Oracle APEX gaat alle ontwikkeling, ook het UI- en UX-design, gewoon een stuk makkelijker en sneller. En dus goedkoper. Zo kunnen wij bijna vanaf dag één al iets aan onze klanten laten zien, wat het ook weer makkelijker maakt om de eindgebruikers mee in het ontwikkelproces te betrekken. Dit leidt niet alleen tot het sneller ontstaan van nieuwe ideeën en inzichten, maar bevordert ook de interactie tussen alle betrokken partijen.
Iteratieve aanpak
Als je (te) snel gaat, kan je natuurlijk ook uit de bocht vliegen. Dat risico compenseren wij door gedurende de hele ontwerpfase en de eigenlijke implementatiefase intensief en regelmatig met de klant af te stemmen. Na een korte ontwikkeltijd van enkele dagen, hooguit weken, afhankelijk van het project, leggen wij het resultaat telkens eerst voor aan de klant. Die test het uit, waarna we met elkaar afstemmen. De feedback die we zo bij de klant capteren, verwerken we in een nieuwe, verbeterde versie. Die presenteren we weer en capteren opnieuw feedback. Zo werken we op iteratieve wijze, in korte sprints, naar een eindresultaat waar iedereen tevreden mee kan zijn.
Herbruikbare template componenten
In Oracle APEX wordt vaak gebruikt gemaakt van vooraf gedefinieerde componenten, waardoor we de ontwikkeling versnellen. Maar hierdoor bestaat het risico dat je je creatieve vrijheid beperkt. Gelukkig bracht Oracle APEX versie 23.1 de schitterende Template Component uit. Het is een verfrissende duik in een zwembad vol creativiteit, waarbij we krachtige en op maat gemaakte UI-elementen kunnen creëren. Terwijl we toch trouw blijven aan het APEX-paradigma.
De componenten die we ontwikkelen sijpelen later naadloos door naar andere projecten, waardoor we hergebruik en consistentie bevorderen. Dit stelt ons in staat om het maatwerk te versnellen – iets waar onze klanten zeker van zullen profiteren!