< Petronas Lubricants
International bouwt oplossing voor track & trace met iAdvise >

Petronas

Dienst

<Low-code Development>

Tech

<Oracle APEX>

Klant

<Petronas>

Een bekende Duitse autofabrikant verkoopt niet alleen auto’s en vrachtwagens, maar ook motorolie, volgens nauwkeurige specificaties geproduceerd door Petronas in Hemiksem. Wereldwijd duiken er echter ook nagemaakte flessen olie op. Petronas bindt de strijd aan tegen die namaak door elk product van een uniek serienummer te voorzien. iAdvise bouwde daarbij een oplossing die toelaat de hele levenscyclus van een fles olie te volgen. Zo kan het automerk – de klant van Petronas – controleren of de verkoop van een product gebeurt in de markt waarvoor het bestemd is. Tegelijk maakt de oplossing het mogelijk om namaak te identificeren en de bron ervan op te sporen.

Petronas produceert smeermiddelen voor de industrie, de automotive sector en de motorsport. Het bedrijf heeft vier blending plants in Europa. De fabriek in Hemiksem geldt als de meest geavanceerde. Ze is volledig geautomatiseerd, met state-of-the-art technologie. “Het zorgt voor een complexe omgeving”, zegt Johan Verwerft, ICT-lead voor de Benelux, Polen, het VK en Duitsland bij Petronas International, “maar wel één die ons toelaat om complexe, veeleisende deals aan te gaan.”

Ongewenste prijsconcurrentie en namaak

Vier jaar geleden klopte het Duitse automerk bij Petronas aan, met de vraag om de olieproducten te blenden die de autofabrikant levert voor gebruik door concessiehouders in Europa en daarbuiten. “Dat is uiteraard een heel mooie opdracht”, zegt Johan Verwerft, “maar vooral ook een heel uitdagende.” De klant had namelijk een cruciale vereiste: Petronas moest instaan voor product serialisatie en -aggregatie. “Concreet betekent het dat elk product een uniek serienummer krijgt, net als elke doos waarin we flessen verpakken en elk pallet waarop we dozen transporteren.” De behoefte van het automerk is niet uit de lucht gegrepen.

Enerzijds wilde het de strijd aanbinden tegen product diversion. Het bedrijf maakt per land prijsafspraken voor de verkoop van het olieproduct. Het is daarbij de bedoeling dat olie die bestemd is voor een specifieke markt, ook binnen die markt blijft. Het automerk zocht naar een oplossing om te vermijden dat producten met een lagere aankoopprijs uit het ene land, zouden opduiken in een markt waar er hogere prijzen gelden. Zo zou er binnen de groep immers een ongewenste vorm van prijsconcurrentie ontstaan.

< We helpen namaak bestrijden. >

Petronas

Anderzijds zocht de Duitse autobouwer ook naar een manier om de namaak van zijn olieproducten te bestrijden. “Namaak is in de sector echt een probleem”, zegt Johan Verwerft. “Het gaat om identieke verpakkingen, niet van echt te onderscheiden, maar wel gevuld met minderwaardig product.” Niet alleen verliezen het automerk en Petronas zo omzet. “Het namaakproduct voldoet totaal niet aan de vereisten van de autobouwer. De klant die het gebruikt – doorgaans te goeder trouw – kan er de motor van zijn wagen mee beschadigen. Op dat moment lijdt het automerk ook nog eens imagoschade.”

Onder tijdsdruk

Bijkomende uitdaging voor Petronas: het bedrijf moest snel met een oplossing komen. “Bij een contractwissel krijg je als fabrikant twaalf maanden tijd om je klaar te stomen voor de productie. Na een grondige studie en analyse van de opdracht, betekende het dat we binnen de zes maanden een systeem voor product serialisatie en -aggregatie moesten uitwerken en implementeren, om tijdig klaar te zijn.”

Oplossingen voor product serialisatie zijn op de markt beschikbaar, alleen zijn die afgestemd op de farmasector. “Wij wilden een systeem dat zou uitgaan van een kost per gebruiker, niet van een kost per geproduceerd serienummer, zoals in de farma gebruikelijk is. Op zich gaat het daarbij uiteraard om een heel klein bedrag, maar wij produceren voor het automerk in kwestie zo’n dertig miljoen flessen motorolie per jaar, dus zo loopt het budget toch snel op. Voor ons was dat geen optie.”

Petronas had in het verleden al een goede ervaring met Oracle APEX als ontwikkelingsomgeving. Ook met iAdvise had het bedrijf al samengewerkt. “Het lag voor de hand om ook met dit vraagstuk bij iAdvise aan te kloppen”, zegt Johan Verwerft. “We hebben de markt bevraagd en ontvingen verschillende voorstellen. Uiteindelijk kwam iAdvise opnieuw als best passende oplossing – en met de beste prijs-kwaliteitverhouding – uit de bus.”

Hoe zorgt Petronas samen met iAdvise voor een betrouwbare en betaalbare oplossing?

<Andere cases>

Deze zal je misschien ook interessant vinden

ITC Rubis
ITC Rubis

Nieuwe planningstool bij ITC Rubis

Een goede planningstool is goud waard, zeker voor een logistieke onderneming. Dat beseft de Antwerpse tankterminal operator ITC Rubis maar…
Lees meer
GroupM evolueert mee met de markt
GroupM

GroupM evolueert met de markt mee dankzij low-code ontwikkeling

Het initiatief om Nimbus te moderniseren, was ingegeven door het besluit van Oracle om Forms, hun omgeving voor Rapid Application…
Lees meer
Vernieuwde applicatie bij DPG Media met low-code
DPG Media

Vernieuwde applicatie bij DPG Media met low-code

Een verouderde applicatie moderniseren, snel en zonder torenhoog budget. Dat is wat iAdvise doet via het low-codeplatform Oracle APEX. Ook…
Lees meer