De termen low-code en no-code worden al eens met elkaar verward. Dat merken ook onze iAdvisers als ze met klanten, vrienden en kennissen praten. Maar vergis je niet: low-code en no-code zijn helemaal niet hetzelfde! Onze collega’s werken zelf met een low-code tool (of zoals zij het noemen: een ‘less boring code’ tool), namelijk Oracle APEX. Hoog tijd om dit misverstand eens en voor altijd de wereld uit te helpen!
In dit artikel vertellen we jou wat low-code precies is, wat het vooral niet is, en welke voordelen het werken met low-code tools heeft voor onze klanten. Ja, je leest het goed: het gebruiken van low-code tools heeft niet enkel voordelen voor onze ontwikkelaars, maar vooral en zeker voor jou als klant!
Wat is low-code?
Low-code beschrijft de tools die ontwikkelaars gebruiken om minder repetitieve code te moeten schrijven. In het geval van iAdvise is die tool dus Oracle APEX. Het idee achter low-code tools is dat je de code die in iedere applicatie voorkomt, niet elke keer opnieuw vanaf nul hoeft te schrijven. Want dat kost veel tijd! In plaats daarvan kan je in de tool veel voorkomende componenten configureren. Daardoor kunnen low-code ontwikkelaars sneller ontwikkelen en houden ze meer tijd over om zich te focussen op het probleem van de klant.
Klinkt dit te abstract? Laat het ons even verduidelijken aan de hand van een voorbeeld. Neem bijvoorbeeld een inlogscherm. Zo’n inlogscherm toont steeds bepaalde velden die je als gebruiker moet invullen om in te loggen op de applicatie. Daarnaast is er een knop waarmee je de loginprocedure kan starten. Bijna elke applicatie heeft zo’n inlogscherm nodig, en zo’n scherm bevat steeds dezelfde elementen.
Sommige details van het inlogscherm, zoals de kleuren en de achtergrond, zullen voor iedere applicatie anders zijn. Maar wat er aanwezig moet zijn om het inlogscherm te doen werken, is voor elke applicatie hetzelfde. Dankzij low-code tools zijn die componenten makkelijk te hergebruiken. Zo kan er veel sneller ontwikkeld worden!
Schrijft een low-code developer dan geen code meer?
Toch wel! Onze iAdvisers gebruiken Oracle APEX om verschillende onderdelen van een applicatie te generen en te configureren (bijvoorbeeld login schermen, navigatie, rapporten, formulieren en knoppen). 80 tot 90% van hun tijd gaat echter naar maatwerk. Onze ontwikkelaars breiden de configureerbare componenten van Oracle APEX uit met op maat geschreven code die aansluit bij de behoefte van de klant.
Enkele voorbeelden daarvan zijn automatisatie, data-validatie, prijsberekeningen, complexe rapporten, goedkeuring-flows, het versturen van e-mails en het genereren van documenten. Omdat Oracle APEX toestaat om veel voorkomende componenten te genereren en configureren, houden onze ontwikkelaars meer tijd over voor het maatwerk.
Welke voordelen heeft low-code ontwikkeling voor jou als klant?
Zoals we net al beschreven, neemt low-code een groot deel van het repetitieve werk van onze ontwikkelaars weg. Zo kunnen we jouw applicatie een stuk sneller ontwikkelen en opleveren. Daardoor bespaar je dan ook kosten. Maar dat is zeker niet het enige voordeel van low-code!
Ontwikkelaars hebben dankzij low-code veel meer tijd om zich te concentreren op de business case, de business logica en de specifieke uitdagingen waar de klant mee te maken heeft. Onze iAdvisers zijn dus niet enkel ontwikkelaars, maar ook consultants die nauw met de klant samenwerken. Ze gaan met de klant in gesprek en denken mee met hen na over hoe ze bepaalde problemen kunnen aanpakken. Specifieke features die de klant nodig heeft, ontwikkelen ze volledig op maat. Het resultaat? Effectieve applicaties die echt verschil maken voor jouw organisatie.
De vooroordelen over low-code, en waarom ze onzin zijn
Het grootste vooroordeel dat onze ontwikkelaars te horen krijgen, is dat ze helemaal geen code meer zouden schrijven. Vaak wordt er gedacht dat low-code developers de applicatie alleen maar ‘bij elkaar klikken’. Dat is absoluut niet het geval! Omdat we applicaties volledig op maat van de klant ontwikkelen, bestaat de job van onze ontwikkelaars nog steeds grotendeels uit programmeren.
Low-code wordt dus vaak verward met no-code, hoewel ze helemaal niet hetzelfde zijn. No-code is een manier van ontwikkelen waarbij de ontwikkelaar geen programmeerervaring hoeft te hebben, terwijl low-code developers wel degelijk kennis van programmeren nodig hebben.
De voordelen voor onze ontwikkelaars
Low-code zorgt ervoor dat onze iAdvisers minder repetitief werk moeten doen. Zo kunnen ze meer tijd spenderen aan de meer uitdagende code waarmee ze een specifiek probleem van de klant oplossen. Ze durven low-code dan ook al eens ‘less boring code’ te noemen.
Daarnaast is de tool ook een uitstekende hulp voor ontwikkelaars die technisch sterk aangelegd zijn, maar minder ervaring hebben met het design van applicaties. Low-code helpt hen om de applicatie er professioneel uit laten zien, zonder dat ze daarbij te veel tijd verliezen.