< Drie hamvragen rond low-code development >

Low-code development is een visuele benadering van software ontwikkeling. Het optimaliseert het hele ontwikkelingsproces om de time-to-market te versnellen. Met low-code abstraheer en automatiseer je elke stap van de application lifecycle om het deployment van tal van digitale oplossingen te stroomlijnen.

Waarin verschilt low-code development van het normale codeerproces?

Low-energy, low-budget, low-cost, eigenlijk moeten we je de low-samenstelling niet meer voorstellen. Want low-code development doet net wat het zegt. Het ontwikkelen van applicaties met zo weinig mogelijk code.

In tegenstelling tot de traditionele aanpak van applicatieontwikkeling, waar je elke lijn code helemaal zelf moet intikken, maak je bij low-code gebruik van bestaande blokjes, die je naar hartelust kan combineren. Zo neemt low-code heel wat zorgen weg van degene die apps, flows of andere gaat ontwerpen.

Low-code zorgt ervoor dat je de vragen die je traditioneel aan het begin van een ontwikkelproces stelt, helemaal niet meer nodig hebt. Hoe bouwen we security in? Niet, want dat zit ingebakken. Twijfel over de codetaal? Kan je weggooien! Communicatie tussen de front- en de back-end? Ook helemaal opgezet binnen het low-code-platform.

Het enige wat je moet doen, is het platform zelf kiezen en je kan aan de slag. Een van de voornaamste kenmerken van die low-coders is trouwens de geweldige WYSIWYG-opzet. What you see, is what you get. En dat kan je letterlijk nemen. Low-code-platformen zetten in op de visuele aanpak, zodat jij je ook daar geen zorgen over hoeft te maken. Een beetje slepen en droppen van componenten, pagina’s of functies en je hebt in een wip en een knip een werkende app.

Voor je helemaal wild wordt, de logica moet je zelf nog bedenken, maar voor de rest: go ahead & play.

Wat maakt low-code zo succesvol?

Low-code is zowel budgettair als naar snelheid toe een interessante piste. Voor de traditionele aanpak is er expertise nodig, mensen die weten wat ze doen, met specifieke kennis van alle onderdelen van een ontwikkel-proces, mensen die jammer genoeg niet zomaar aan de bomen groeien. Combineer dat met de enorme toename aan digitalisering en je hebt een heel simpele, maar dure vrije-markt-optelsom.

Daarbij kan een bepaalde keuze in (verouderde) technologie en/of architectuur mogelijk leiden tot hiccups in een latere fase van je project. Een low-code platform is dynamischer en houdt zelf die zaken bij zodat er een duidelijk vertrekpunt is om projecten te realiseren die future-proof zijn. Het kan namelijk na het spotten van een behoefte veel sneller tot een oplossing komen die waarde toevoegt.

Low-code zorgt ervoor dat je de vragen die je traditioneel aan het begin van een ontwikkelproces stelt, helemaal niet meer nodig hebt.

low-code development

Is low-code moeilijk om te leren?

Het antwoord is niet volmondig nee. In de basis werken de low-code-apps superhandig, maar enige kennis van programmeren, client-server interactie en efficiënt omgaan met een database is zeker handig. Zo kan je helemaal aan de slag met de al-bestaande-componenten en die helemaal naar je eigen hand zetten. Kennis opdoen, is dus zeker handig, gelukkig maken low-code-platformen het mogelijk om dat allemaal op één plek te leren.

Wil jij ook eens sparren over low-code development?

Benieuwd naar onze diensten?

<Gerelateerd nieuws>

Deze vind je misschien ook interessant

Innovatie en inzicht met AI-hackathons

Tijdens een AI-hackathon verkennen we samen met jou de mogelijkheden van AI, brainstormen we over mogelijke toepassingen en werken we…
Lees meer
AI-hackaton

UGC in de mediasector

UGC (user-generated content) is de afgelopen jaren een echte hype geworden. Die doet zich vooral voor bij digitale merken, maar…
Lees meer
UCG in de mediasector

Optimaliseer je containerplanning met AI

Het grootste voordeel van containerplanning met AI is dat je tijd en geld bespaart. Je containers moeten minder bewegingen maken,…
Lees meer
Containerplanning met AI