< Veilige, gebruiksvriendelijke en anonieme digitale stemming in het Heilig Hartziekenhuis Lier >

Anonieme digitale stemming

Dienst

<Web Development>

Tech

<Blockchain>

Klant

<Heilig Hartziekenhuis Lier>

Begin februari dit jaar organiseerde het Heilig Hartziekenhuis voor de eerste keer de verkiezing van de medische raad via een online stemming. Want door de aanhoudende corona perikelen, konden zij helaas geen fysieke stemming organiseren. Er zouden immers op een korte tijdspanne zo’n 140 artsen de revue moeten passeren. Dat was dus absoluut niet mogelijk.

Aan een verkiezing voor een nieuwe medische raad zijn, net zoals bij elke andere officiële stemming, een aantal strenge voorwaarden gebonden. Zo krijgt de stemmende arts een bepaald stemmingsgewicht toegekend naargelang de grootte van de activiteiten in het ziekenhuis. Hij kan ook een volmacht geven. En de stemming is anoniem. Het spreekt voor zich dat een online alternatief ook aan al deze criteria moest voldoen: een anonieme digitale stemming!

Anonieme digitale stemmingsapplicatie

Voor de stemmingsapplicatie deed het ziekenuis een beroep op iAdvise. Zij focussen zich op gebruiksvriendelijke, slimme en veilige digitale oplossingen.

“De opdracht van het ziekenhuis was duidelijk: een stemmingsapplicatie ontwikkelen met een sterke focus op veiligheid, anonimiteit en gebruiksvriendelijkheid” zegt Ronny Boeykens, managing partner van iAdvise.

“Om de maximale veiligheid te bereiken, gebruikten we een “Blockchain table”. Dit is een tabel die ervoor zorgt dat je de inhoud ervan niet kan wijzigen. Zelfs niet door de systeembeheerders. Daarnaast zorgt een systeem van anonimisering ervoor dat het onmogelijk is om antwoorden te linken aan een gebruiker.

Om de applicatie zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken, zorgden we er enerzijds voor dat deze via het internet toegankelijk was. Dit zowel op desktop als op mobile. Hierdoor was geen aanwezigheid in het ziekenhuis zelf vereist. Bovendien koppelden we de applicatie aan de gebruikersdatabank van het ziekenhuis. Zo konden stemmingsgerechtigden makkelijk inloggen met het gekende account van het ziekenhuis. Er was dus geen nood aan een extra registratie of nieuwe accounts en wachtwoorden.”

De organiserende artsen van het Heilig Hartziekenhuis Lier zijn erg tevreden over deze applicatie.

Een vlotte samenwerking tussen de IT-dienst van het ziekenhuis, de afgevaardigde artsen van de medische raad en iAdvise resulteerde in een knap resultaat met een hoge deelname tijdens de stemming. Een succesvolle applicatie dus, die toekomstperspectieven biedt.

Dr. Wim Van Vaerenbergh, medisch diensthoofd

Wettelijk vastgelegde procedure

“Daar de verkiezing van de medische raad volgens een wettelijk vastgelegde procedure verloopt, stelden we hoge eisen aan de applicatie” zegt dr. Wim Van Vaerenbergh. “Na intens overleg met mensen van iAdvise en uitvoerig testen met leden van de medische raad en het artsenkorps, werd de applicatie conform opgeleverd.”

Om te vermijden dat een arts de stemmingsprocedure kon beïnvloeden, ontnamen ze vooraf de beheerdersrechten van artsen tot de applicatie. Het aanmaken van het elektronisch stembiljet gebeurde door een afgevaardigde van het ziekenhuis, lid van het stem- en telbureau, in het bijzijn van twee artsen.

“Vanaf dan verloopt de procedure automatisch waarbij we in de week vóór de verkiezing een e-mail aan alle artsen sturen met dag en uur van de verkiezing. Daarbij kunnen zij via een link in de e-mail een volmacht geven aan een collega. Een e-mail op de dag van de verkiezing kondigt aan dat alle artsen hun stem kunnen uitbrengen gedurende drie uur. Onmiddellijk na afsluiten van de stemming is het resultaat beschikbaar. Na validatie door de juridisch adviseur van het ziekenhuis en ondertekening door de leden van het stem- en telbureau, is het klaar voor bekendmaking aan het artsenkorps”, aldus dr. Van Vaerenbergh.

Voordelen

Belangrijke voordelen van de applicatie zijn het vermijden van een verplaatsing naar het ziekenhuis om te kunnen stemmen. Daarnaast is er geen handmatig telwerk meer.

Enkele highlights van de stemming:

  • Het ziekenhuis kan alle voorafgaande communicatie voorbereiden en op ingestelde datum/uur verzenden
  • Zij stelt de stemming open tussen vooraf bepaalde uren en nadien sluit deze automatisch af
  • Alle stemgerechtigden worden inclusief het stemgewicht ingegeven
  • Dit stemgewicht wordt automatisch in rekening gebracht tijdens de telling
  • Artsen kunnen via de applicatie een volmacht toekennen aan een collega arts
  • De stemming verloopt volledig anoniem
  • Resultaten van de stemming zijn direct beschikbaar
  • De login wordt verzekerd door two factor authentication
  • Je kan de applicatie zowel op pc als op mobile gebruiken
  • De look & feel is volledig op maat van de huisstijl van het ziekenhuis

Wil jij ook eens sparren over een applicatie voor anonieme digitale stemming?

<Andere cases>

Deze zal je misschien ook interessant vinden

ITC Rubis
ITC Rubis

Nieuwe planningstool bij ITC Rubis

Een goede planningstool is goud waard, zeker voor een logistieke onderneming. Dat beseft de Antwerpse tankterminal operator ITC Rubis maar…
Lees meer
Petronas
Petronas

Petronas Lubricants International bouwt oplossing voor track & trace met iAdvise

Een bekende Duitse autofabrikant verkoopt niet alleen auto’s en vrachtwagens, maar ook motorolie, volgens nauwkeurige specificaties geproduceerd door Petronas in…
Lees meer
GroupM evolueert mee met de markt
GroupM

GroupM evolueert met de markt mee dankzij low-code ontwikkeling

Het initiatief om Nimbus te moderniseren, was ingegeven door het besluit van Oracle om Forms, hun omgeving voor Rapid Application…
Lees meer