< Wat kan een PWA meer dan een web app? >

Vlot online kunnen werken? Ook offline? Met traditionele apps voor Android en Apple lukt dit natuurlijk wel. Wij bouwen met Oracle APEX web apps, die helaas niet offline beschikbaar zijn. Het is daarom dat we Progressive Web Apps hebben onderzocht en deze technologie gebruiken we bij het bouwen van mobile apps. Normaal gezien zouden we i.p.v. een web app een native app bouwen. Dit betekent extra ontwikkeling, extra codebase, etc. Een PWA is een goed alternatief om dit te vergemakkelijken. Dankzij iAdvise kunnen de medewerkers van ICO daar intussen van meespreken. Wat kan een PWA meer dan een web app? Lees het hier.

ICO is gespecialiseerd in de logistieke behandeling van wagens en ander rollend materiaal in de havens van Zeebrugge en Antwerpen. Per schip komen wagens uit Azië, de VS en Zuid-Amerika aan. ICO voert ter plaatse activiteiten met toegevoegde waarde uit, en stuurt de auto’s per trein of per vrachtwagen door naar het dealernetwerk. Omgekeerd zijn er ook wagens die via de terminals van ICO per schip naar het buitenland vertrekken. Voor de ondersteuning en administratie van al die activiteiten, ontwikkelde iAdvise doorheen de jaren heel wat webapplicaties voor ICO met Oracle APEX. Deze technologie is perfect voor administratieve backoffice applicaties. Helaas niet voor mobile, laat staan offline apps. Voor mobiele toepassingen stapt het bedrijf nu over op PWA’s.

Van native naar progressive

Om de achtergrond van die evolutie te schetsen, moeten we eerst even wat terug in de tijd. Bij de opkomst van het internet en de eerste smartphones waren zowel de browsers als de telefoons nogal traag. Een webapplicatie in een browser gebruiken op een telefoon was verre van handig.

Uit de noodzaak aan een praktische, werkbare oplossing ontstond de native app: een mobiele app ontwikkeld in functie van het besturingsplatform van het toestel. Dat werkte prima, maar had tegelijk toch wat voeten in de aarde. De ontwikkeling van de app gebeurde doorgaans twee keer, voor Android en iOS. Mogelijk was er zelfs een derde versie nodig voor Microsoft. Pas na goedkeuring door die bedrijven was de app daarna beschikbaar in de app stores.

Intussen is de technologie sterk geëvolueerd. Browsers en smartphones zijn nu veel krachtiger en veiliger. Alles wat vroeger enkel in een native app mogelijk was, kun je vandaag even goed met een webapplicatie realiseren. Hier duikt de term Progressive Web Application op. Eenvoudig gesteld: het is een webapplicatie – een website, zeg maar – die zich gedraagt als een native app. Dat maakt van een PWA het perfecte alternatief voor een native app. Een PWA zorgt op alle vlakken voor meer efficiëntie: één keer ontwikkelen volstaat en de app is makkelijk bruikbaar op ieder toestel, op gelijk welk besturingssysteem. Bijkomend voordeel: een PWA is ook offline beschikbaar.

Offline first

Terug naar ICO in Zeebrugge. Daar maakt het bedrijf handig gebruik van de voordelen van een PWA. Tot voor kort moest de laad- en losverantwoordelijke de technische dienst van ICO bellen bij problemen. Stond er een wagen vast in een schip – bijvoorbeeld met een lekke band of lege batterij – dan moest de operational officer via de telefoon snel een medewerker optrommelen om de wagen aan de praat te krijgen, en zo het strakke los- of laadschema van het schip niet nodeloos te verstoren. Om dat proces efficiënter aan te pakken, ontwikkelde iAdvise voor ICO een PWA op het Vue.js framework. Belangrijke voorwaarde: ICO koos voor offline first, want aan boord van een schip is er vaak geen internet.

Een operationele medewerker die een defecte wagen opmerkt, signaleert dat via de PWA met zijn smartphone. De mobiele medewerkers van de technische dienst gebruiken de PWA op een tablet.

Ziet de medewerker in de app een oproep voor een interventie, dan kan hij zichzelf aan die opdracht toewijzen. Ter plaatse – bijvoorbeeld in de laadruimte van het schip – kan hij

vervolgens in de app noteren welke acties hij uitvoerde. Het zijn ingrepen die ICO doorrekent aan de verlader. Belangrijke bemerking: in de romp van een schip is er geen mobiele verbinding. Toch kan de technische medewerker probleemloos offline met de PWA werken.

Zodra hij weer op de kade is en er opnieuw een mobiele connectie beschikbaar is, stuurt de PWA de genoteerde gegevens door naar het centrale systeem van ICO. Ook de medewerkers van de binnendienst hebben trouwens zicht op de PWA. Zij gebruiken de app gewoon in de browser van hun desktop. Ook dat onderstreept nog een belangrijk voordeel van een PWA: één keer ontwikkelen volstaat – en dus ook één keer aanpassen en onderhouden. Zo zie je dus wat een PWA meer kan dan een web app!

Wil je weten wat een PWA meer kan dan een web app voor jouw bedrijf? Vraag het ons.

Ben je nieuwsgierig wie wij zijn? Leer ons hier kennen.

<Gerelateerd nieuws>

Deze vind je misschien ook interessant

Girl power bij iAdvise

Vind je programmeren een typische mannenjob? Well, think again. Een goede programmeur is iemand die kan luisteren, communiceren en creatief…
Lees meer
girl power bij iAdvise

Gebruiksvriendelijke offertetool voor manufacturing

Team iAdvise bouwde voor hen een gebruiksvriendelijke offertetool voor manufacturing die ook nog eens mobiel beschikbaar is en voldoende configuratiemogelijkheden…
Lees meer
Gebruiksvriendelijke offertetool voor manufacturing

Oracle APEX 23.2

Hier is Oracle APEX 23.2 met als grootste wijzigingen: de introductie van zowel Workflows, die je klikkerdeklak kan opzetten en…
Lees meer
Oracle APEX 23.2