< Van Oracle Forms naar Oracle APEX: gelijkenissen en verschillen >

De tijd tikt voor Oracle Forms. Alleen voor versie 12c is er momenteel nog extended support beschikbaar. Maar ook daarvoor valt in 2025 onherroepelijk het doek. In onze vorige blog legden we uit dat hiermee niet alle geleverde inspanning verloren is. Oracle APEX biedt een logisch vervolg op Forms en maakt een vlotte transitie mogelijk.

Evolueer van Oracle Forms naar Oracle APEX.  Oracle APEX is een low-code omgeving die gratis is meegeleverd met Oracle Database. Het platform werkt declaratief en is ontworpen om bijzonder snel functionele applicaties te bouwen. Het principe van low code laat de ontwikkelaar toe zich helemaal op het business probleem te concentreren, zonder de overhead die bij een klassieke ontwikkeling komt kijken. Om een idee te geven: APEX vraagt geen specifieke kennis rond user interfaces of transacties. Dat soort elementen zit gewoon in de oplossing ingebouwd.

De snelle doorlooptijd zorgt voor een korte terugverdientijd. Dat Oracle APEX gratis beschikbaar is, werkt als een incentive. Dat APEX als tool ook mee de snelle ROI definieert, is zonder meer de grootste succesfactor. Bijkomend voordeel is dat APEX een laagdrempelige omgeving aanbiedt. Wie al vertrouwd is met Oracle, gaat ook vlot met APEX aan de slag. Of toch heel wat vlotter dan wanneer je als bedrijf voor maatwerk in pakweg Java of .NET zou kiezen.

Van Oracle Forms naar Oracle APEX

Vlotte overstap

De overeenkomsten tussen Oracle Forms en Oracle APEX maakt de transitie naar het nieuwe platform een stuk makkelijker. Beide oplossingen zijn namelijk database-centric. De businesslogica zit in de database en is van daaruit toegankelijk, ook voor andere technologieën. Daarnaast hebben Forms en APEX allebei toegang tot alle features en objecten van Oracle Database. Heel wat van de businesslogica uit Forms is dan ook meteen herbruikbaar in APEX. Of anders gezegd: de investering die je destijds hebt gedaan voor de ontwikkeling van Forms toepassingen is niet verloren.

SQL en PL/SQL zijn zowel voor Forms als APEX de skills die je als ontwikkelaar nodig hebt. Dat zorgt ervoor dat een Forms ontwikkelaar zich heel snel omschoolt tot APEX-ontwikkelaar. Veel sneller dan wanneer hij of zij zou opteren om over te stappen naar een technologie uit een compleet andere familie. En er is meer: Forms- en APEX-toepassingen kunnen perfect naast elkaar draaien op dezelfde database, met dezelfde database objecten. Dat laat een gefaseerde migratie van je applicatielandschap naar APEX toe.

Bewezen resultaat

Uiteraard zijn er ook verschillen, maar die spreken eigenlijk alleen maar in het voordeel van APEX. Zo zijn de toepassingen bruikbaar binnen een webbrowser, zonder browser plug-ins en zonder installatie aan de kant van de gebruiker. De applicatie definities bevinden zich in een metadata repository, waardoor file generatie niet nodig is. APEX-toepassingen zijn bovendien responsive: ze zijn bruikbaar op eender welk toestel. Los van die voordelen biedt APEX bovendien een veel hoger niveau van flexibiliteit. Je ontwikkelt zowel on-prem als in de cloud. Daarna is ook het deployment on-prem of in de cloud mogelijk.

Forms versus APEX

Oracle Forms Oracle APEX
Usability Niet intuïtief, veel training nodig Eenvoudige UX zoals alle moderne webapplicaties. Moderne, responsive UI geschikt voor desktop, tablet, smartphone.
Responsive Niet van toepassing Geschikt voor elke schermgrootte
Bereikbaarheid Enkel intern gebruik, tenzij via browser plug-ins (verouderd). Via browser overal bereikbaar voor intern en extern gebruik.
Extended deployment en gebruik Vaak voor een kleine, specifieke groep gebruikers. Bruikbaar binnen de hele organisatie (bijv. self-service app voor HR)
Development resources Niche, enkel oudere Forms developers te vinden. Jonge ontwikkelaars kiezen voor nieuwe, moderne web technologie.
Business requirements Bestaande business requirements zijn veranderd. Functionaliteit moet in Forms opnieuw worden ontwikkeld. APEX speelt meteen in op nieuwe business requirements.

Dat Oracle APEX het juiste pad is voor de modernisering van Forms-toepassingen, is intussen al meer dan voldoende bewezen. Zowel kleine Forms applicaties als grote commerciële toepassingen – soms met duizenden pagina’s – zijn de voorbije jaren met succes naar APEX gemigreerd. Daar is voor ons als ervaren partner een sleutelrol weggelegd. We zorgen voor begeleiding en ontzorging in de breedste zin. Van training en coaching van ontwikkelaars, over nauwe samenwerking, tot complete migraties van bedrijfskritische applicaties.

Benieuwd hoe wij bij iAdvise de transitie van Forms naar APEX aanpakken? Lees het in onze volgende blog!

Meer weten over wat Oracle APEX voor jouw bedrijf kan betekenen?

<Gerelateerd nieuws>

Deze vind je misschien ook interessant

Oracle APEX 23.2

Hier is Oracle APEX 23.2 met als grootste wijzigingen: de introductie van zowel Workflows, die je klikkerdeklak kan opzetten en…
Lees meer
Oracle APEX 23.2

UI- en UX-design met Oracle APEX

Door het gebruik van Oracle APEX gaat alle ontwikkeling, ook het UI- en UX-design, een stuk makkelijker en sneller. En…
Lees meer
UI- en UX-design met Oracle APEX

Digitale Strategen, een aanvulling op ons verhaal

Om klanten wegwijs te kunnen maken in de vele mogelijkheden van het digitale landschap, startte hij samen met Arne het…
Lees meer
Digitale Strategen