< UX/UI – Do’s and Don’ts >

Binnen iAdvise doen we ons uiterste best om onze slagzin ‘standaard iets meer’ helemaal waar te maken. Sinds een tijdje doen we dat ook met een oog op de usability van onze applicaties, zodat ze niet enkel goed, maar ook handig werken. 

Onze UX/UI-experten komen geregeld piepen bij wat er gebouwd wordt en doen suggesties om de APEX-apps te optimaliseren. En nu delen ze hun best practices niet enkel meer binnen het team, maar ook met jou, beste lezer. Ontdek de UX/UI – Do’s and Don’ts!

Consistentie: DO

Zorg voor een all-round gevoel van herkenbaarheid. Zo vindt de gebruiker makkelijk de weg binnen de verschillende flows van de applicaties. Maak daarnaast een keuze tussen modal en full page voor formulieren. Trek je template options overal door, zodat regions en page items er overal hetzelfde uitzien. Let ook op de layout van knoppen, regions, verwoordingen en zinsbouw. Tenslotte, kies voor designs die zowel op mobile, tablet als desktop responsief werken.

Duidelijke call-to-actions: DO

Gebruik menselijke taal bijv. bestelling plaatsen in plaats van submit. Bovendien zijn icoontjes sneller herkenbaar dan tekst. Denk ook goed na over kleur: liefst enkel primary met de hoofdkleur van de app en vernietigende acties toon je beter in het rood. Verder hoeft het geen kleurboek te worden!

Workshops doen: DO

Hou zeker brainstorm sessies over het gebruik van de applicatie. Want door te testen met eindgebruikers vind je gemakkelijker de knelpunten. Zorg daarnaast ook voor een terugkomend proces volgens het Agile principe. Test, pas aan, test, pas aan.

Onze UX/UI-experten komen geregeld piepen bij wat er gebouwd wordt en doen suggesties om de APEX-apps te optimaliseren.

Pagina volledig gebruiken: DON’T

Bij een te volle pagina moet de gebruiker te veel gaan zoeken, keep it light dus. Beter te veel witruimte dan te weinig! En een tip: start met veel witruimte en haal deze weg waar overbodig. Let op, want witruimte heeft ook de functie om elementen te groeperen.

Warm water opnieuw uitvinden: DON’T

Gebruik de meegeleverde Oracle APEX componenten en wijzig waar nodig. Zet dan bestaande html/css/js demo’s naar je eigen hand (Codepen, CSSDeck, etc.). En vertrouw op communities: die van Figma is een goudpot aan content bijvoorbeeld (designs, design systems, inspiratie, etc.)

Wil jij eens sparren de UX/UI – Do’s and Don’ts?

Ben je benieuwd naar onze diensten?

<Gerelateerd nieuws>

Deze vind je misschien ook interessant

Girl power bij iAdvise

Vind je programmeren een typische mannenjob? Well, think again. Een goede programmeur is iemand die kan luisteren, communiceren en creatief…
Lees meer
girl power bij iAdvise

Gebruiksvriendelijke offertetool voor manufacturing

Team iAdvise bouwde voor hen een gebruiksvriendelijke offertetool voor manufacturing die ook nog eens mobiel beschikbaar is en voldoende configuratiemogelijkheden…
Lees meer
Gebruiksvriendelijke offertetool voor manufacturing

Oracle APEX 23.2

Hier is Oracle APEX 23.2 met als grootste wijzigingen: de introductie van zowel Workflows, die je klikkerdeklak kan opzetten en…
Lees meer
Oracle APEX 23.2