De Vlaamse zeehavens vormen het logistieke kruispunt van Europa. In 2023 werden er maar liefst ruim 302 miljoen ton goederen geladen en gelost. Zo’n bloeiende sector brengt natuurlijk ook uitdagingen met zich mee. Daarom is het belangrijk voor havenbedrijven om hun activiteiten zo efficiënt mogelijk in te richten.
Onze consultants merken echter dat nog ruimte is voor verbetering wanneer het over het optimaliseren van bedrijfsprocessen gaat. De grootste uitdaging zit hier in de manier waarop havenbedrijven werken. Welke oplossingen zien zij hiervoor? En hoe kan digitalisatie de uitdagingen in de havensector oplossen? Dat vertellen we jou in dit artikel!
Uitdagingen in de havensector
De grootste uitdaging in de havensector zit in de manier waarop havenbedrijven werken. Die is nu eenmaal erg complex. Havenbedrijven gebruiken vaak een TOS (Terminal Operating System) om containers in kaart te brengen. Het systeem staat toe om processen te beheren, maar er zijn regelmatig uitzonderingen op de regel.
Helaas staat een TOS niet altijd toe om uitzonderingen toe te voegen, of is het heel omslachtig om ze in het systeem aan te maken. Dat heeft als gevolg dat planningen vaak buiten het TOS gemaakt worden, bijvoorbeeld in een Excel-file. De meeste havenbedrijven gebruiken meerdere systemen, die dan vaak nog eens gecombineerd worden met manueel papierwerk. Medewerkers moeten één enkele verrichting dus in meerdere systemen invoeren. Dat kost niet alleen veel tijd, maar maakt de foutenmarge ook een stuk groter.
Hoe kan digitaliseren hierbij helpen?
Door te digitaliseren kan je voor een “single point of entry” zorgen. Dat betekent dat de data slechts in één systeem ingevoerd moet worden.
Dat kan door een integratie te ontwikkelen die dan mee vervat wordt in het TOS van het havenbedrijf, of door een apart systeem te ontwikkelen dat automatisch data uitwisselt met het TOS.
Dankzij single point of entry wordt de foutenmarge kleiner en moeten medewerkers minder manueel werk verrichten. Bovendien staat het toe om volledig paperless te werken. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar bespaart ook veel tijd!
Zo krijgen medewerkers meer ademruimte om kwalitatief werk te doen. Digitaliseren vraagt een investering, maar zorgt dus zeker voor rendement op lange termijn.
Hieronder sommen we graag enkele voorbeelden van digitale oplossingen voor havenbedrijven voor je op.
Digitale oplossingen voor havenbedrijven
- Koppelen van WMS aan het TOS
- Aproval flow voor schadeclaims die de communicatie rond die claims grotendeels automatiseert
- Applicatie voor het aanmaken van offertes, orders en facturen
- Toepassing waarin je de personeelsplanning maakt
- Systeem waarin klanten zelf bestellingen kunnen doen en de status van hun order kunnen checken
- Real-time inzichten in de productiviteit van de kaaien, met meldingen wanneer de verwachtte productiviteit niet behaald wordt
Havenbedrijven zien het belang van digitalisatie, maar er is nog werk
We merken dat havenbedrijven niet weigerachtig staan ten opzichte van digitalisatie. Vaak zijn ze zelfs al op één of andere manier bezig zijn met digitalisatie, maar die gebeurt helaas niet altijd optimaal. Wat zijn de echte uitdagingen in de havensector dan? Er wordt bijvoorbeeld niet altijd rekening gehouden met het feit dat de markt en de wetgeving (denk aan milieunormen en douaneprocedures) snel kunnen veranderen. Door de alledaagse drukte hebben medewerkers bovendien niet voldoende tijd om actief bezig te zijn met digitalisatie. Havenbedrijven maken dus niet altijd de reflex om processen te automatiseren, waardoor digitalisatie soms wat langer op zich laat wachten.
Hoe kan iAdvise jou bijstaan in je digitalisatieproces?
Extra duwtje in de rug nodig om te digitaliseren? iAdvise heeft aantoonbare ervaring in de havensector. Dankzij die ervaring kunnen we industrie specifieke inzichten aan tafel brengen. Want naast een softwarepartner is iAdvise ook een strategische partner: we denken mee met onze klanten en geven advies waar nodig. Bovendien zorgen we ervoor dat we steeds een passende oplossing ontwikkelen voor de specifieke uitdagingen van jouw bedrijf. Aan het begin van een samenwerking organiseren we steeds enkele workshops om jou beter te leren kennen. Zo zorgen we ervoor dat we een future-proof oplossing kunnen ontwikkelen die helemaal bij jouw organisatie past.