< PWA voor een echte app-like experience, ook offline! >

Mobiele medewerkers zijn meer en meer mobiele datawerkers. Ze moeten namelijk data registreren en doorgeven, of informatie opvragen en inkijken. Met een PWA kunnen ze alvast beide richtingen uit. Zo’n Progressive Web Application brengt data steevast binnen handbereik via een performante mobiele applicatie op maat. Ontdek PWA voor een echte app-like experience!

Wat is een PWA?

Eenvoudig uitgelegd is een Progressive Web Application (PWA) niets anders dan een webapplicatie – een website – die zich gedraagt als een native app. Dat maakt van een PWA het perfecte alternatief voor een native app. Een PWA zorgt op alle vlakken voor meer efficiëntie. Één keer ontwikkelen volstaat en de app is makkelijk bruikbaar op ieder toestel, op gelijk welk besturingssysteem.

Een eerste belangrijke plus bij de keuze voor een PWA is dat je er ook offline mee kunt werken. Een PWA laat toe een behoorlijke dataset in de browser bij te houden, waardoor je als gebruiker ook offline verder kan. Eenmaal het toestel weer online is, synchroniseert de PWA automatisch alle data.

Naadloze gebruikerservaring

Een tweede voordeel schuilt in het echte mobile gevoel dat een PWA oproept. Je gebruikt een PWA net als een native app met een icoon op je smartphone. Zonder dat je een link moet ingeven, zonder browserbalk. Een PWA laat – net als een native app – toe om heel wat functies van de smartphone te integreren, zoals geolocatie. Dat zorgt voor een echte app-like experience.

Verder bevindt veel van een PWA zich frontend op het toestel. Dat zorgt voor minder dataverkeer dan bij een klassiek bezoek aan een website. Dit levert een betere performantie op. Uiteraard moet een PWA ook op een dataset in de backend kunnen steunen. Wij voorzien daar bij voorkeur een budgetvriendelijke backoffice ontwikkeld in Oracle APEX, waar de PWA dan het verlengstuk van is.

In ieder geval bekijken we altijd in nauwe samenwerking met onze klant wat de best passende oplossing is. We starten met een grondige analyse, gekoppeld aan een inschatting van kosten en ROI. Voor de eigenlijke ontwikkeling hanteren we een agile aanpak, waarbij we via sprints tot een minimum viable product komen. En ook na de oplevering blijven we de oplossing verder uitbouwen en ondersteunen. Met korte trajecten slagen we er zo in sneller meer waarde te creëren. Hieronder vind je enkele voorbeelden die illustreren wat je met een PWA kan doen.

Wat kan een PWA meer dan een mobiele app

PWA in de praktijk

ICO

Uitdaging
ICO (International Car Operators) is gespecialiseerd in de logistieke behandeling van auto’s in de havens van Zeebrugge en Antwerpen. Medewerkers moeten ook offline kunnen werken, bijvoorbeeld in de laadruimte van een schip.

Oplossing
We ontwikkelden een PWA waarmee operationele medewerkers defecte wagens signaleren. Mobiele medewerkers van de technische dienst gebruiken de PWA om een opdracht aan te nemen. Ter plaatse – bijvoorbeeld in de laadruimte van het schip – kunnen de medewerkers in de app alle uitgevoerde acties registreren. ICO rekent die daarna door aan de verlader.

CSP Zeebrugge

Uitdaging
CSP Zeebrugge is een diepzee containerterminal in de Zeebrugse voorhaven. Medewerkers voeren controles uit op schade aan containers, de status van de verzegeling van de containers, etc.

Oplossing
We ontwikkelden een ‘Yard Operations app’. Hierin registreren de medewerkers van CSP Zeebrugge alle benodigde data, ook wanneer de app offline is.

PSA Antwerp

Uitdaging
De medewerkers van containerbehandelaar PSA moeten makkelijk toegang krijgen tot documenten uit het TOS (Terminal Operating System).

Oplossing
Hier ontwikkelden we de ‘Docs on Tablet’. Zo kunnen de medewerkers op een vlotte manier documenten inkijken die zich niet alleen in het TOS, maar ook in andere systemen bevinden. Dit loopt via de backoffice. Denk hierbij aan laad- en losplannen, scheepslijsten, etc. Belangrijke drijfveer voor het project was de mogelijkheid om met de PWA ook offline te kunnen werken. Dit is een Progressive Web App die we zeer nauw aan Jumpstart gekoppeld hebben: met security via webservices, inloggen via het Jumpstart portaal en authenticatie met tokens en behoud van sessie. Meer hierover in onze volgende blog!

Billiet

Uitdaging
Onderbreking in connectiviteit heeft een negatief effect op de klantenervaring bij het gebruik van een mobiele app in de toonzaal.

Oplossing
We bouwden een Progressive Web App voor een kleine handheld scanner die klanten gebruiken in de toonzaal. Met de scanner roepen ze info op en stellen ze een offerte samen: snel en performant. De app heeft geen last van eventuele onderbrekingen in connectiviteit.

Van Delm

Uitdaging
Moeizame communicatie tussen de poules van Belgische en buitenlandse vrachtwagenchauffeurs. Papieren documenten gaan verloren en vragen veel rework.

Oplossing
Een PWA zorgt voor eenvoudige, duidelijke communicatie over de uit te voeren opdrachten. De chauffeur fotografeert vrachtdocumenten in de app, waardoor de informatie onmiddellijk centraal beschikbaar is bij het bedrijf. De backend is volledig in Oracle APEX ontwikkeld.

Petronas

Uitdaging
Er zijn nagemaakte smeermiddelen en motoroliën van Petronas in omloop.

Oplossing
Via track & trace garandeert Petronas de echtheid van zijn smeermiddelen en motoroliën. De volledige backend is in Oracle APEX ontwikkeld. De laatste stap in de controle gebeurt bij de lokale garagehouder. Door het product te scannen met een Progressive Web App, heeft hij meteen alle informatie over de herkomst ervan.

Benieuwd naar de meerwaarde van een PWA voor jouw organisatie?

Wil je weten wat we daarnaast doen?

<Gerelateerd nieuws>

Deze vind je misschien ook interessant

Girl power bij iAdvise

Vind je programmeren een typische mannenjob? Well, think again. Een goede programmeur is iemand die kan luisteren, communiceren en creatief…
Lees meer
girl power bij iAdvise

Gebruiksvriendelijke offertetool voor manufacturing

Team iAdvise bouwde voor hen een gebruiksvriendelijke offertetool voor manufacturing die ook nog eens mobiel beschikbaar is en voldoende configuratiemogelijkheden…
Lees meer
Gebruiksvriendelijke offertetool voor manufacturing

Oracle APEX 23.2

Hier is Oracle APEX 23.2 met als grootste wijzigingen: de introductie van zowel Workflows, die je klikkerdeklak kan opzetten en…
Lees meer
Oracle APEX 23.2