Je hebt veilig, je hebt veiliger, en je hebt veiligst. Zo gaat dat nu eenmaal. En nergens is security belangrijker dan bij het ultieme democratisch proces, toch? Wat fishy business op dat vlak in gang kan zetten, daar hebben ze het tot ver buiten de States nog altijd over.
In samenwerking met het Heilig Hart Ziekenhuis in Lier ontwikkelden we een stemmingsapplicatie om te stemmen voor de samenstelling van de medische raad, voting over budgettering, etc. En dat met het gebruik van Oracle Blockchain Tables!
Blockchain
Even een snelle opfrissing, voor wie de blockchain nog een mooie zwarte doos met iAdvise-logo is. De blockchain is het modewoord van de laatste tijd. Je kent het vooral van Bitcoin en andere digitale munten, maar de laatste tijd komt het vaker aan bod onder non fungible tokens (of NFT’s). Zo verkocht Wout van Aert zijn overwinningen recent nog met een blockchain-insteek. Zover zijn we uiteraard niet gegaan. De meest gekende vormen van blockchain hebben meestal ook de term gedecentraliseerd in hun pakket liggen. Ook dat was hier niet echt nodig.
Kort uitgelegd doet het blockchain-principe het volgende: een ketting van transacties (of het nu gaat om financiele transacties, data-input of blokken stapelen, maakt niet zo veel uit) wordt zo opgebouwd dat elke transactie gelinkt is aan de vorige. Wil je in de ketting iets aanpassen, moeten alle volgende transacties mee worden aangepast. En dat vergt tijd en moeite. Zoveel tijd en moeite dat je er niet aan wil beginnen.
Bekijk het als een lange rij domino blokjes, die je met alle moeite van de wereld proper achter elkaar hebt gezet. Enter “The Man”, the one you stick it to, als we de films mogen geloven. The Man vindt zichzelf ongenaakbaar en zag blokje 4 liever een andere richting uitgaan. Gewoon, omdat het beter uitkomt. That’s where the blockchain kicks in. Om te verdoezelen dat blokje 4 plots een andere richting uitgaat, moet de wijziging miniem zijn, en moet blok 5 mee verplaatst worden, en dus ook blok 6, etc. Fraude wordt zo een hele klus. En dus veel minder interessant.
The Oracle way
Sinds Oracle Database 20c heeft Oracle de Blockchain Tables geïntegreerd. Dit type tabel zorgt exact voor de technologie die het blockchain-principe omvat. Een blockchain-tabel opzetten doe je 1x, en best meteen goed, want eens gestart kan je er niets meer mee aanvangen. De blockchain-tabellen laten enkel toe van data toe te voegen. Eventueel kan je voor het verwijderen van lijnen een minimale termijn instellen, het weggooien van de tabel toestaan na een aantal dagen inactiviteit, of toch toestaan om enkel het laatste blokje te verwijderen, maar basicly blijf alles staan tot het einde der tijden. Kortom, alles zit vast. En da’s net wat we willen.
Super security in een piepklein lamphuisje. Of om het met Smos te zeggen: “Safety First!”
Wil jij ook eens de opties van Oracle Blockchain bekijken? Contacteer ons.