< Oracle Blockchain Tables >

Je hebt veilig, je hebt veiliger, en je hebt veiligst. Zo gaat dat nu eenmaal. En nergens is security belangrijker dan bij het ultieme democratisch proces, toch? Wat fishy business op dat vlak in gang kan zetten, daar hebben ze het tot ver buiten de States nog altijd over.

In samenwerking met het Heilig Hart Ziekenhuis in Lier ontwikkelden we een stemmingsapplicatie om te stemmen voor de samenstelling van de medische raad, voting over budgettering, etc. En dat met het gebruik van Oracle Blockchain Tables!

Blockchain

Even een snelle opfrissing, voor wie de blockchain nog een mooie zwarte doos met iAdvise-logo is. De blockchain is het modewoord van de laatste tijd. Je kent het vooral van Bitcoin en andere digitale munten, maar de laatste tijd komt het vaker aan bod onder non fungible tokens (of NFT’s). Zo verkocht Wout van Aert zijn overwinningen recent nog met een blockchain-insteek. Zover zijn we uiteraard niet gegaan. De meest gekende vormen van blockchain hebben meestal ook de term gedecentraliseerd in hun pakket liggen. Ook dat was hier niet echt nodig.

Kort uitgelegd doet het blockchain-principe het volgende: een ketting van transacties (of het nu gaat om financiele transacties, data-input of blokken stapelen, maakt niet zo veel uit) wordt zo opgebouwd dat elke transactie gelinkt is aan de vorige. Wil je in de ketting iets aanpassen, moeten alle volgende transacties mee worden aangepast. En dat vergt tijd en moeite. Zoveel tijd en moeite dat je er niet aan wil beginnen.

blockchain tables

Bekijk het als een lange rij domino blokjes, die je met alle moeite van de wereld proper achter elkaar hebt gezet. Enter “The Man”, the one you stick it to, als we de films mogen geloven. The Man vindt zichzelf ongenaakbaar en zag blokje 4 liever een andere richting uitgaan. Gewoon, omdat het beter uitkomt. That’s where the blockchain kicks in. Om te verdoezelen dat blokje 4 plots een andere richting uitgaat, moet de wijziging miniem zijn, en moet blok 5 mee verplaatst worden, en dus ook blok 6, etc. Fraude wordt zo een hele klus. En dus veel minder interessant.

The Oracle way

Sinds Oracle Database 20c heeft Oracle de Blockchain Tables geïntegreerd. Dit type tabel zorgt exact voor de technologie die het blockchain-principe omvat. Een blockchain-tabel opzetten doe je 1x, en best meteen goed, want eens gestart kan je er niets meer mee aanvangen. De blockchain-tabellen laten enkel toe van data toe te voegen. Eventueel kan je voor het verwijderen van lijnen een minimale termijn instellen, het weggooien van de tabel toestaan na een aantal dagen inactiviteit, of toch toestaan om enkel het laatste blokje te verwijderen, maar basicly blijf alles staan tot het einde der tijden. Kortom, alles zit vast. En da’s net wat we willen.

Super security in een piepklein lamphuisje. Of om het met Smos te zeggen: “Safety First!”

Wil jij ook eens de opties van Oracle Blockchain bekijken? Contacteer ons.

Wil je je eerst meer inlezen?

<Gerelateerd nieuws>

Deze vind je misschien ook interessant

Lectuur voor aan het zwembad

Door te lezen leren we over de gevolgen van keuzes en ontwikkelen we empathisch vermogen. Bovendien geeft het lezen van…
Lees meer
Lectuur voor aan het zwembad

iAdvise bestaat 20 jaar, tijd voor een feestje!

Ons 20-jarige bestaan konden we niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom nodigden we onze iAdvisers uit voor een gezellig weekendje…
Lees meer
iAdvise bestaat 20 jaar

Uitdagingen in de havensector

De Vlaamse zeehavens vormen het logistieke kruispunt van Europa. In 2023 werden er maar liefst ruim 302 miljoen ton goederen…
Lees meer
uitdagingen in de havensector