< Van Oracle Forms naar Oracle APEX: het stappenplan >

Het einde van Oracle Forms komt stilaan in zicht. In vorige blogs legden we uit waarom Oracle APEX een logisch alternatief vormt voor wie zijn Forms-omgeving wil moderniseren. Maar hoe pak je dat best aan? Een silver bullet bestaat niet, maar gezond verstand brengt je al een heel eind.

Oracle APEX is een low-code omgeving die gratis meegeleverd wordt met Oracle Database. Het platform werkt declaratief en is ontworpen om bijzonder snel functionele applicaties te bouwen. De overeenkomsten tussen Oracle Forms en Oracle APEX maken de transitie naar een nieuw platform duidelijk makkelijker. Beide oplossingen zijn namelijk database-centric. De businesslogica zit in de database, waarbij zowel Forms als APEX toegang hebben tot alle features en objecten van Oracle Database. Heel wat van de business logica uit Forms is daardoor eenvoudig te hergebruiken in APEX. Ontdek Oracle APEX: het stappenplan.

Oracle APEX: het stappenplan

Een eerste kennismaking

Om de overstap van Forms naar APEX concreet aan te pakken, ontwikkel je best een Proof of Concept (PoC) rond een specifieke Forms-pagina. Dat biedt een goede manier om het bestaande Forms team kennis te laten maken met APEX. Zo’n eerste traject laat toe een correcte inschatting te maken van de doorlooptijd en risico’s bij de re-factoring van andere, grotere toepassingen. Tegelijk biedt dit eerste traject de kans om je eindgebruikers kennis te laten maken met de user interface van APEX. Belangrijk is daarbij de mogelijkheden van APEX op het vlak van UX optimaal uit te spelen en niet enkel de look and feel van de Forms-toepassing na te bootsen.

Een alternatieve aanpak is om te vertrekken vanuit de kant van de business. De opdracht is dan in de eerste plaats om samen met de gebruikers een nieuwe workflow te definiëren. Die is dan bij voorkeur gericht op het vereenvoudigen van het werk van de gebruiker. Daarnaast leg je ook de nadruk op de ondersteuning van een UX die een stuk intuïtiever is dan bij Forms. Minstens even belangrijk bij een PoC is niet enkel te kijken naar de vervanging van een bestaande Forms-functionaliteit, maar APEX ook te gebruiken als omgeving voor nieuwe ontwikkelingen. Zo leert je hele organisatie – zowel developers als gebruikers – APEX kennen als een tool waarmee je snel en efficiënt nieuwe functionaliteiten en mobiele apps oplevert voor intern en extern gebruik.

Oracle APEX: het stappenplan

Klaar om een eerste PoC te lanceren? Daar gaan we!

  • Begin met de identificatie van de scope. Pak je een bepaalde functionaliteit aan, een enkele applicatie of meteen een complete suite?
  • Bepaal vervolgens de look & feel. Betrek de belangrijkste stakeholders bij design, UI en UX, zodat je een moderne, intuïtieve app bekomt en in plaats van een replica van de Forms-toepassing.
  • Analyseer en verbeter daarna de processen en flows. Start echt vanuit de huidige werking van de business, niet vanuit de manier waarop Forms – met de beperkingen van het platform – destijds de vraagstukken van de business oploste. Herteken en vereenvoudig de processen in overleg met de business. APEX neemt daarbij de complexiteit van de vroegere Forms-toepassingen weg.
  • Zorg tegelijk dat de scope creep onder controle blijft. Bewaak de afgesproken scope. Het is verleidelijk om telkens weer wat extra functionaliteit aan het traject toe te voegen, maar dat vertraagt het geheel, waardoor er een vertekend beeld ontstaat van wat APEX kan.
  • Breng de business rules in kaart. Identificeer de business logica die herbruikbaar is in APEX. Hier komt de waarde van de Forms-ontwikkelaars duidelijk naar voren. Zij zijn immers met de business logica vertrouwd en kennen de bestaande functionaliteit door en door. Nu is wel het moment om hen het belang van UX te laten zien, de business logica te leren hergebruiken en de ingebouwde mogelijkheden van APEX optimaal in te zetten.
  • Denk er tenslotte ook aan om je de eindgebruikers te overtuigen. Betrek hen bij het design om de gebruiksvriendelijkheid en efficiëntie van de applicatie te verbeteren. Zorg voor coaching zodat de gebruikers – die vaak erg verknocht zijn aan Forms – inzien dat APEX hun werk vereenvoudigt en efficiënter maakt.

Reken op een ervaren partner

Onze belangrijkste tip voor wie met een Oracle APEX stappenplan aan de slag gaat: laat je begeleiden door een ervaren partner. Een team dat instaat voor de begeleiding en ontzorging in de breedste zin: van de training en coaching van ontwikkelaars, over nauwe samenwerking, tot complete migraties van bedrijfskritische applicaties. Onze succesvolle trajecten bij onder meer BASF, Roularta, het Vlaams Parlement, GroupM en Billiet spreken alvast voor zich.

Wil je graag weten wat Oracle APEX voor jouw bedrijf kan betekenen?

Benieuwd naar wat we nog allemaal kunnen?

<Gerelateerd nieuws>

Deze vind je misschien ook interessant

Lectuur voor aan het zwembad

Door te lezen leren we over de gevolgen van keuzes en ontwikkelen we empathisch vermogen. Bovendien geeft het lezen van…
Lees meer
Lectuur voor aan het zwembad

iAdvise bestaat 20 jaar, tijd voor een feestje!

Ons 20-jarige bestaan konden we niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom nodigden we onze iAdvisers uit voor een gezellig weekendje…
Lees meer
iAdvise bestaat 20 jaar

Uitdagingen in de havensector

De Vlaamse zeehavens vormen het logistieke kruispunt van Europa. In 2023 werden er maar liefst ruim 302 miljoen ton goederen…
Lees meer
uitdagingen in de havensector