< Oracle APEX-applicatie helpt huisartsen tijdens coronacrisis >

Een bescheiden stukje maatwerk in Oracle APEX maakt voor de Vereniging Huisartsenkringen Zuiderkempen mee het verschil. En wat daar begon als een klein traject voor het goede doel, krijgt nu een vervolg in een echt project. Oracle APEX-applicatie helpt huisartsen!

De coronacrisis zette de zorgsector zwaar onder druk. Heel wat mensen gingen daardoor nadenken over hoe ze het werk van al die artsen en verpleegkundigen in de frontlinie konden ondersteunen. Dat deed ook An, die als Oracle APEX ontwikkelaar bij iAdvise werkt. “Ik praatte regelmatig met een vriendin, Sanne, die huisarts is”, vertelt ze. “Zo hoorde ik uit eerste hand hoe groot de druk op de sector was.” An besloot een Oracle APEX-applicatie te bouwen die huisartsen helpt tijdens coronacrisis.

Sanne is niet alleen actief als huisarts, sinds het uitbreken van de corona crisis is ze ook voorzitter van de Vereniging Huisartsenkringen Zuiderkempen (VHKZ). Eén van de taken van de vereniging bestaat erin – via de zogenaamde helikopterfunctie – het overzicht te bewaren over de activiteiten in onder meer het callcenter van de vereniging, de triage centra in de regio, de wachtposten en de drukte bij de huisartsen op huisbezoek.

Overzicht op één scherm

“Tijdens één van onze gesprekken vroeg Sanne of het mogelijk zou zijn daar een applicatie voor te ontwikkelen”, vertelt An. “Een app die de helikopterfunctie ondersteunt, waarbij je in één oogopslag zou kunnen zien hoeveel oproepen er zijn in het callcenter, hoeveel beschikbare plaatsen in de triagecentra en hoe druk het is in de wachtposten.” Anders gezegd: een applicatie die informatie uit de drie platformen zou bundelen en op één scherm visueel voorstellen.

Omdat de VHKZ niet onmiddellijk over budget beschikte en An wel graag iets wilde doen om haar vriendin – en bij uitbreiding de hele zorgsector – een hart onder de riem te steken, sloeg ze samen met twee collega’s de handen in elkaar. Met z’n drieën bouwden ze in hun vrije tijd een Oracle APEX-toepassing. “In een paar dagen was de applicatie klaar”, vertelt An. “De grootste uitdaging was het opzetten van de API-calls met de drie platformen, maar de eigenlijke ontwikkeling in APEX verliep heel vlot.”

girl power bij iAdvise

Tijdig bijspringen

Concreet zorgt de oplossing voor een zicht op de stand van zaken bij de verschillende diensten. De persoon die bij de VHKZ verantwoordelijk is voor de helikopterfunctie, ziet zo onder meer wat de gemiddelde en maximale wachttijd is in de triagecentra en heeft een duidelijk zicht op de beschikbare slots in de diverse huisartsenposten. In plaats van alle informatie manueel in drie verschillende systemen te checken, is er nu automatisch een compleet overzicht beschikbaar.

“Het zorgt er onder andere voor dat de VHKZ tijdig extra huisartsen kan oproepen om bij te springen waar dat nodig is”, legt An uit. De respons van de VHKZ op de toepassing bleek bijzonder positief. “Dat stemde ons ook blij, natuurlijk”, lacht An. “Zo hadden we tijdens de zware coronaperiode op onze manier toch ook een bescheiden bijdrage kunnen leveren aan de zorgsector.”

In een paar dagen was de applicatie klaar. De grootste uitdaging was het opzetten van de API-calls met de drie platformen.

Een tweede applicatie

Kers op de taart: het traject krijgt binnenkort een vervolg. De eerste kennismaking van de VHKZ met maatwerk in Oracle APEX verliep zo positief, dat de vereniging vrijwel meteen een bijkomende mogelijkheid zag. “En dus starten enkele collega’s binnenkort met de ontwikkeling van een tweede applicatie”, zegt An. “Die toepassing – dit keer een echt project, geen vrijwilligerswerk – zal de efficiënte werking van de wachtposten verder verbeteren.”

Meer weten over hoe een Oracle APEX-applicatie huisartsen kan helpen?

Benieuwd wat we nog in petto hebben?

<Gerelateerd nieuws>

Deze vind je misschien ook interessant

Girl power bij iAdvise

Vind je programmeren een typische mannenjob? Well, think again. Een goede programmeur is iemand die kan luisteren, communiceren en creatief…
Lees meer
girl power bij iAdvise

Gebruiksvriendelijke offertetool voor manufacturing

Team iAdvise bouwde voor hen een gebruiksvriendelijke offertetool voor manufacturing die ook nog eens mobiel beschikbaar is en voldoende configuratiemogelijkheden…
Lees meer
Gebruiksvriendelijke offertetool voor manufacturing

Oracle APEX 23.2

Hier is Oracle APEX 23.2 met als grootste wijzigingen: de introductie van zowel Workflows, die je klikkerdeklak kan opzetten en…
Lees meer
Oracle APEX 23.2