< Girl power bij iAdvise >

Vind je programmeren een typische mannenjob? Well, think again. Een goede programmeur is iemand die kan luisteren, communiceren en creatief denken. “En daar zijn vrouwen net heel sterk in”, zegt An Verherstraeten, Oracle APEX-programmeur bij iAdvise. Ontdek hier girl power bij iAdvise!

“In het middelbaar deed ik graag wiskunde en mijn oudere broer studeerde informatica”, zegt An. “Op die manier leidde ook mijn pad naar een studie toegepaste informatica aan de Hogeschool Thomas More-Campus Geel. Dat was het eigenlijk al het begin van girl power bij iAdvise.”

Want opvallend: amper 3 van 120 eerstejaarsstudenten waren vrouwen. Minstens even opvallend: er waren wel veel vrouwelijke leerkrachten, ook voor technische vakken als .NET en Java.

De hogeschool stuurde An op stage naar Zweden, waar ze haar vriend leerde kennen – een Belg die daar toevallig ook stage liep. Daarna studeerde An nog een jaar communicatiemanagement. “Ik leerde er hoe je een heldere tekst schrijft”, zegt ze, “wat me nog bijna elke dag van pas komt.”

girl power bij iAdvise

Op bezoek bij Oracle

Hoe An bij iAdvise terechtkwam, is een verhaal op zich. “Toen ik nog aan de hogeschool zat, schreef iAdvise een Oracle APEX-wedstrijd uit. Samen met twee collega-studenten maakte ik de winnende toepassing, waarna we op bezoek mochten bij Oracle in San Francisco.” Zo leerde An op korte tijd zowel APEX als iAdvise kennen. “Ik ben niet echt een supertechnisch profiel. Ik programmeer graag, maar wil ook dat het vooruitgaat. In dat opzicht is een lowcodeplatform als APEX uiteraard top.”

En dus nam An – na haar extra jaar in de opleiding communicatiemanagement – opnieuw contact op met iAdvise. Daar waren ze haar nog niet vergeten. “Ik belde op donderdag, ging langs voor een gesprek op vrijdag en kon starten op maandag.” Goed tien jaar later werkt An nog altijd bij iAdvise. “En ja, ik programmeer nog altijd. Dat is wat mij het meeste boeit, al sta ik intussen ook wel meer in voor analyse.” An werkt via iAdvise op diverse projecten bij de Vlaamse overheid, onder meer voor de Examencommissie.

Het gaat niet alleen om technologie. Je moet vooral ook goed kunnen communiceren – en dus goed kunnen luisteren.

Problemen oplossen

“Ik associeer werken in de IT-branche in de eerste plaats met problemen oplossen en mensen helpen”, vertelt An. “Het gaat niet alleen om technologie. Je moet vooral ook goed kunnen communiceren – en dus goed kunnen luisteren. De kern van mijn job bestaat uit creatief, oplossingsgericht en out of the box denken.” Dat is waar An als vrouwelijke IT’er wellicht ook het verschil maakt. “Luisteren, communiceren, denken: dat is toch waar vrouwen doorgaans sterker in zijn”, lacht ze.

“Net daarom is het fout te stellen dat programmeren niets voor vrouwen zou zijn. Integendeel, vrouwen verzetten pionierswerk.” Ada Lovelace bouwde het eerste computerprogramma aan het einde van de 19de eeuw. Het waren vrouwen die in de jaren 40 de eerste programmeerbare elektronische computer ontwikkelden en het waren vrouwen die de standaarden ontwikkelden voor Cobol en Fortran. “De code voor de Apollomissies naar de maan is door vrouwen geschreven”, weet An.

Ruimte voor je eigen traject

Om maar te zeggen: IT niets voor vrouwen? Daar hoef je bij An niet mee aan te komen. “Van dat waanidee begrijp ik helemaal niets”, zegt ze. “Dat de IT-sector een mannenwereld is? En dan? Daar heb ik nooit zo bij stilgestaan. Mij gaat het erom dat ik een boeiende job kan uitoefenen – en dat ik echt niets anders zou willen.”

Dat heeft niet alleen met de inhoud van de job zelf te maken, maar ook met de omkadering die iAdvise biedt. “Bij ons krijg je echt de ruimte om je eigen weg uit te stippelen”, klinkt het. “Iemand pushen in een rol die hem of haar niet ligt? Dat zul je hier nooit zien. Eerder krijg je advies om een opleiding of een training te volgen om je carrièreplannen concreet vorm te geven. Dat laat je toe het IT-pad uit te tekenen dat je als medewerker zelf altijd al voor ogen had.”

Zorg jij straks voor extra girl power in actie bij iAdvise?

Boys blijven uiteraard ook welkom ;-)

<Gerelateerd nieuws>

Deze vind je misschien ook interessant

Lectuur voor aan het zwembad

Door te lezen leren we over de gevolgen van keuzes en ontwikkelen we empathisch vermogen. Bovendien geeft het lezen van…
Lees meer
Lectuur voor aan het zwembad

iAdvise bestaat 20 jaar, tijd voor een feestje!

Ons 20-jarige bestaan konden we niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom nodigden we onze iAdvisers uit voor een gezellig weekendje…
Lees meer
iAdvise bestaat 20 jaar

Uitdagingen in de havensector

De Vlaamse zeehavens vormen het logistieke kruispunt van Europa. In 2023 werden er maar liefst ruim 302 miljoen ton goederen…
Lees meer
uitdagingen in de havensector