< Oracle APEX 23.1 >

Een nieuwe Oracle APEX-versie, een nieuwe blog. Onze speeltuin wordt weer uitgebreid met extra speeltuigen, en daar zijn we uiteraard heel blij mee. We geven je graag een overzicht van onze favoriete schommels en glijbanen, oftewel de nieuwe features van Oracle APEX 23.1.

Design me once, design me … once

De meest waardevolle toevoeging binnen Oracle APEX 23.1 – toch zeker voor wie wat met UI bezig is – is ongetwijfeld het gebruik van Template Components. Vroeger waren we nog beperkt in het spelen met html. Of konden we via heel wat omwegen en copy-paste-werk op iedere plaats een beetje hetzelfde design implementeren binnen reports. Nu werkt dat als een fluitje van een cent. Door het toevoegen van een Plug-in van het type Template Component, creëer je in een wip en een knip een component die je zowel binnen als buiten rapporten kan gebruiken. De component-creatie werkt super-intuitief (in 5 minuten hadden we een simpele component met een bolletje in iAdvise-roze, een title en een body in elkaar gestompt). En door de goeie documentatie over Template Directives kan je heel wat kanten uit.

Ook binnen de Application Builder werkt het superhandig trouwens. De attributes die je definieert, kan je gewoon koppelen aan de kolom die je maar wenst

Create it once, use it whenever!

Oracle APEX 23.1
Oracle APEX 23.1

* Ping *

De feature waar we het meest naar uitkeken, was dan weer het toevoegen van Push Notifications in de PWA-sectie van Oracle APEX. Waar het de vorige versie al mogelijk was om je eigen service-worker toe te voegen en zo meldingen naar je gebruikers te sturen, zit het nu volledig in Oracle APEX ingebakken.

Even aanvinken binnen de Shared Components > Progressive Web App, snel credentials genereren en je kan aan de slag.

Oracle APEX 23.1

Een settings-pagina voor de gebruikers, genereer je – uiteraard – ook gemakkelijk via de Create Page-wizard, waar Push Notifications een van de standaard features is die je kan toevoegen.

Oracle APEX 23.1

Het versturen van de notificaties zelf werd ook al zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. Je kan bijvoorbeeld het ingebouwde Process gebruiken, waar je perfect een Verzend-pagina bij elkaar kan klikken. Maar wie net dat stapje meer ontwikkelaar is, kan de apex_pwa-reference gebruiken om nóg meer uit je notificaties te halen. Zowel de queue als een overzicht van de gebruikers die hebben ‘ingeschreven’ is beschikbaar via nieuwe views. We hebben het gevoel dat the one thing missing nu echt werd toegevoegd aan de PWA’s, en daar zijn we uiteraard enorm blij om. (nu kijken we natuurlijk uit naar the next thing missing)

Nu nog even je gebruikers triggeren om notificaties toe te staan (ook dat is logisch) via hun eigen settings-page (diegene die je aanmaakte vanuit de feature) en

Oracle APEX 23.1

Moderne Object Browser

Eentje die ons meteen opviel, nog zonder de release notes door te lezen, was de vernieuwde Object Browser. Hoewel voor eindgebruikers uiteraard niet al te veel meerwaarde, is het als developer een stuk handiger om binnen de Oracle APEX-omgeving zelf aan de slag te gaan. De browser kreeg een volledig redesign en voelt nu een stuk moderner aan, met minder clicks en veel minder zoekwerk. Alles gaat er een stuk intuïtiever aan toe, en da’s een hele verademing!

Oracle APEX 23.1

En verder?

Net zoals bij de vorige edities, is er veel meer dan de bovenstaande drie punten. Een nieuwe Color Picker bijvoorbeeld, en het importeren en exporteren van thema’s, rechtstreeks vanuit de Theme Roller. Maar ook het meteen runnen van een pagina vanuit de code editor is iets wat we ongetwijfeld vaak zullen gebruiken, dat scheelt ons weer een aantal kliks per keer!

Conclusie

Oracle blijft ons nieuwe snoepjes aanbieden, en dat wil zeggen dat Oracle APEX here to stay is. Dat wisten we natuurlijk al lang, maar de halfjaarlijkse versie releases van Oracle APEX bevestigen dat gewoon. Low-code wordt alsmaar low-coder, en dat kunnen we uiteraard alleen maar toejuichen.

Wil jij meer weten over Oracle APEX 23.1?

Ben je benieuwd naar al onze diensten?

<Gerelateerd nieuws>

Deze vind je misschien ook interessant

Innovatie en inzicht met AI-hackathons

Tijdens een AI-hackathon verkennen we samen met jou de mogelijkheden van AI, brainstormen we over mogelijke toepassingen en werken we…
Lees meer
AI-hackaton

UGC in de mediasector

UGC (user-generated content) is de afgelopen jaren een echte hype geworden. Die doet zich vooral voor bij digitale merken, maar…
Lees meer
UCG in de mediasector

Optimaliseer je containerplanning met AI

Het grootste voordeel van containerplanning met AI is dat je tijd en geld bespaart. Je containers moeten minder bewegingen maken,…
Lees meer
Containerplanning met AI