Digitalisering biedt bij uitstek het middel om voorsprong te creëren. Wie niet inzet op de digitale wereld, hinkt binnenkort onvermijdelijk achterop. Want de digitale trein wacht niet! Het gaat er dus niet om ‘of’ je digitaliseert, maar ‘waar’, ‘wanneer’ en ‘in welke mate’. In de praktijk bestaat een digitale transformatie meestal uit een geheel van kleine, concrete projecten rond automatisering. Low-code platformen, waarop je snel krachtige applicaties bouwt, zijn hierbij van onschatbare waarde.
Los van wat we ervan denken: de digitalisering is een feit. Meer nog, de corona crisis versnelt de digitale evolutie alleen maar. Jazeker, de digitale trein wacht niet! Dus in plaats van bang te zijn of te focussen op de mogelijke gevaren, doe je er als onderneming beter aan om het digitale verhaal positief te benaderen. Digitalisering laat je immers toe om bepaalde processen te verbeteren, zo jezelf opnieuw uit te vinden, je klanten beter te bedienen, nieuwe markten aan te spreken, etc.
Voor een onderneming komt het erop aan uit te vissen hoe digitalisering precies voor extra toegevoegde waarde zorgt. Dat doe je door de huidige, bestaande processen nauwgezet tegen het licht te houden. In eerste instantie bekijk je je organisatie als één groter geheel, waarop je per proces inzoomt. Daarna treed je voor ieder proces nog meer in detail. Je gaat tot op het niveau waar een digitale oplossing, zoals bijvoorbeeld een mobiele app, een alternatief vormt voor een bestaande, niet-digitale manier van werken.
Van analoog en manueel, naar digitaal en automatisch
In de praktijk gaat het erom binnen een proces heel gericht op zoek te gaan naar specifieke opdrachten of handelingen die nog niet in het digitale verhaal zijn opgenomen. Het klassieke voorbeeld hiervan zijn de stappen binnen een proces die een handmatige tussenkomst vereisen, bijvoorbeeld via telefoon, e-mail of spreadsheets. De digitalisering van die processtap zorgt hier snel voor heel wat tijdwinst. De klant geeft z’n bestelling bijvoorbeeld niet meer telefonisch door, maar via een app. Dat laat een snelle integratie van de data toe, meer efficiëntie bij de verwerking van de bestelling en uiteindelijk een betere dienstverlening.
De digitalisering van workflows gaat zo onvermijdelijk gepaard met de automatisering ervan. Dat zorgt voor tijdwinst en efficiëntie, een betere datakwaliteit en een lagere foutenlast. En daar geniet uiteindelijk ook je IT-afdeling mee van. Er komt namelijk meer tijd vrij om te investeren in innovatie en in projecten met een grotere ROI. Dat draagt opnieuw bij aan een betere dienstverlening en een verbeterde klantervaring. De gebundelde resultaten van kleine, gerichte ingrepen leiden tot de digitalisering van een compleet proces. De digitalisering van diverse processen mondt op haar beurt uit in de digitale transformatie van je bedrijf.
Overzichtelijk stappenplan
Als software provider zitten digitale transformatieprojecten in je DNA. Allereerst breng je de digitale maturiteit van een onderneming in kaart. Welke processen hebben ze al aangepakt, welke tools en apps gebruiken ze, waar zijn er opportuniteiten voor integratie, voor het gebruik van API’s in combinatie met bestaande oplossingen, etc. In de praktijk zien we vaak dat tijd – veel meer dan budget – het echte knelpunt vormt voor de digitale transformatie van een onderneming.
Als goede software partner speel je daar op twee manieren op in. Enerzijds breng je op een onafhankelijke manier de kansen voor digitalisering van een bedrijf in kaart. Want de complexiteit van een complete digitale transformatie schrikt soms enorm af. Door opportuniteiten op te lijsten en de juiste prioriteit toe te kennen, ontstaat een overzichtelijk stappenplan. Anderzijds kies je voor de bouw van de concrete applicaties best voor een ‘low-code first’-strategie. Oracle APEX, het platform voor applicatieontwikkeling dat Oracle gratis meelevert met zijn database, is hier een voorbeeld van. Het platform werkt declaratief en is ontworpen om heel snel functionele applicaties te bouwen.
“In plaats van te focussen op de mogelijke gevaren, doe je er als onderneming beter aan om het digitale verhaal positief te benaderen.”
Snel en agile
Dankzij de keuze voor ‘low-code first’ werken we bij iAdvise snel en agile, waardoor tijdsgebrek als knelpunt minder zwaar doorweegt in een digitaliseringstraject. Zo zorgen we op de snelst mogelijke manier voor een minimum viable product, wat je onderneming tijdwinst, efficiëntie en betere data oplevert. Daarnaast laat je je medewerkers vlotter samenwerken en laat je je klanten genieten van een uitgebreide dienstverlening.
Met low-code development bouwen wij oplossingen volledig op maat van de klant. Bovendien bevorderen we een snelle time-to-market. En we koppelen onze applicaties zorgeloos aan je bestaande oplossingen.
In onze volgende blogposts leggen we haarfijn uit hoe wij bij iAdvise de vraag naar digitalisering binnen diverse sectoren aanpakken.