Nog steeds Oracle Forms?

Dit is een reeks van 3 blogs:

1 – Tijd voor een moderne oplossing
2 – Gelijkenissen en verschillen
3 – Het stappenplan

Werk jij nog met Oracle Forms? Tijd voor een moderne oplossing!

Zowat dertig jaar lang was Oracle Forms een van de meest gebruikte technologieën voor het bouwen van applicaties. De technologie heeft echter het einde van haar levenscyclus bereikt. Wie z’n omgeving wil moderniseren, gaat best op zoek naar een valabel alternatief. Werk jij nog met Oracle Forms? Tijd voor een moderne oplossing!

Oracle Forms staat bekend als een heel stabiele omgeving, gericht op de ontwikkeling van sterke tools voor manuele data input. Werken met een Forms toepassing vraagt wel enige tijd en moeite. Er is veel nood aan opleiding en training rond het gebruik van functietoetsen. Bovendien zijn Forms applicaties niet bepaald intuïtief. Maar eens je de weg kent, ontpopt het zich doorgaans als een productieve tool. Als we eerlijk zijn, moeten we echter toegeven dat Forms niet langer behoeften invult die bedrijven vandaag de dag hebben. Een cloud service voor Forms? Bestaat niet. Responsive toepassingen? Niet mogelijk. SaaS-versies? Helaas!

Platform zonder support

Daarom haken veel ontwikkelaars de laatste jaren af en stappen over naar modernere technologieën. Dat maakt het vandaag extra moeilijk om nog Forms applicaties bij te sturen en te onderhouden. Voeg daaraan toe dat Oracle alleen nog voor Forms 12c extended support biedt tot 2025. Je begrijpt dus dat het hoog tijd is om naar een alternatief uit te kijken. Voor de re-factoring van bestaande toepassingen en de ontwikkeling van compleet nieuwe applicaties willen bedrijven vandaag een oplossing die de beperkingen van Forms ver overstijgt. Dus gaan ze op zoek naar een platform dat perfect beantwoordt aan de huidige en toekomstige behoeften.

Het platform dat Oracle Forms moet vervangen, is bij voorkeur responsive en voorzien van een modern UI/UX. Het moet intuïtief zijn in gebruik en makkelijk uit te rollen over de hele organisatie. En graag zowel schaalbaar als performant. Tegelijk moet de oplossing ook betaalbaar blijven. Daarbij denken we niet alleen aan licentiekosten. Ook het maximale hergebruik van de investeringen, die je als onderneming deed in PL/SQL bij de ontwikkeling van Forms toepassingen, spelen een rol. Lijkt dat verlanglijstje niet realistisch? Schijn bedriegt! Deze technologie bestaat. Meer nog, wie vandaag met Oracle Database werkt, heeft het antwoord eigenlijk al in huis.

Het alternatief: Oracle APEX

De oplossing waar we het over hebben is Oracle APEX. Het is een platform voor het bouwen van applicaties dat Oracle gratis meelevert met zijn database. Oracle APEX volgt het principe van low-code ontwikkeling. Het platform werkt declaratief en is ontworpen om bijzonder snel functionele applicaties te bouwen. Tegelijk zijn er heel wat overeenkomsten tussen Forms en APEX, wat de transitie naar het nieuwe platform makkelijker maakt.

Wil je meer weten over Oracle APEX? Lees dan zeker onze volgende blog! Daarin geven we een overzicht van de gelijkenissen en verschillen tussen Oracle Forms en Oracle APEX.

Ben je al overtuigd en wil je graag eens sparren? Contacteer ons gerust en we zetten een video call op!