< The new Oracle APEX on the block >

Ladies and gentlemen, bij deze aan u voorgesteld: the new kid in town, the new Oracle APEX on the block. Eentje om rekening mee te houden, mocht u een andere tool overwegen. Of gewoon omdat u up-to-date wil blijven uiteraard!

Adem even diep in, want het is een mooie, lekkere boterham new Oracle APEX geworden. Zo rijkelijk belegd, dat ze er bij Oracle 5 sessies voor nodig hebben om alles in-depth te showcasen. Wij focussen ons in deze blog op de – voor ons – beste nieuwe features binnen APEX 22.1!

Goedkeuringsflow

Goed nieuws voor alle organisaties met Approval Flows. In versie 22.1 voorziet APEX in een simpele setup van verschillende goedkeuringsprocessen. Een basis aan PL/SQL-kennis is wel vereist, maar alles is nu een stuk sneller opgezet, zodat je snel kan goedkeuren (of afwijzen uiteraard). Beslissingen worden automatisch afgeschermd van degenen die er geen zaken mee hebben, en takenlijstjes worden vanzelf opgebouwd. Geweldig toch? Een demo-app is snel en eenvoudig te installeren binnen de APEX-omgeving zelf (ook dat is een nieuwe feature). Zo heb je ook nog eens een mooie start om op verder te bouwen.

Bekijk zeker ook eens de demo: https://youtu.be/pAG0b_5yeO8

PWA

In de vorige versie werd de basis al gelegd om een APEX-applicatie te gebruiken als Progressive Web App. Daarmee speelde Oracle in op de stijgende populariteit van PWA’s. In short: een PWA is een webpagina die je als app kan installeren op je eigen device. Binnen iAdvise gebruiken we voorlopig vue.js om PWA’s te maken (vooral vanwege de offline functionaliteit), maar de nieuwe APEX-versie zet opnieuw een extra stapje naar de ideale wereld. Daar waar in de vorige versie enkel de optie om je app te installeren beschikbaar was, springen ze nu alvast naar een aanpasbare service worker. Die service worker zorgt ervoor dat achterliggende functionaliteit (in de toekomst) kan worden toegevoegd. Denk daarbij aan het stockeren van data in een offline modus, of het pushen van meldingen op je mobiel device.

PWA_1

Om het belang van en inzet op de PWA’s nog even te benadrukken: binnen APEX 22.1 kregen Progressive Web Apps ook een aparte pagina in de Shared Components.

PWA_2

Handig sorteren

Geen zin om zelf je sorting-opties te schrijven binnen je rapporten of faceted searches? No worries. Ook daar springt APEX je bij. Een extra feature binnen de rapporten, is het instellen van een apart Sort-veld. Zo ingesteld, zonder enige code.

Handig_Sorteren_1

Handig_Sorteren_2

Sneller pagina’s maken

Oracle heeft bij de nieuwe release het hele create-a-page-proces onder de loep genomen. Zo kregen vaakgebruikte of nieuwe features een eigen entry en hoef je niet lang te zoeken naar het type pagina dat je wil toevoegen. Een kleine aanpassing, maar een mooie winst als ontwikkelaar.

Sneller_Paginas_Maken

Data & Icon Generator

Naast al het moois hierboven werd er ook een ‘Data Generator’ toegevoegd aan de Utilities. Zo stel je in een wip en een knip een dataset samen waar je écht mee aan de slag kan. Gedaan met prutsen en zelf testdata schrijven. APEX doet het nu voor jou.

Data_Icon_Generator_1
En of dat niet genoeg is, werd er ook aan jouw eigen showdown gedacht: vanaf nu kan je je eigen applicatie-icoon opladen. Deze worden zelfs meteen pwa-proof gemaakt. Voor ons betekent dat vooral: een stuk minder raketjes als icoontjes. Jippie!

Data_Icon_Generator_2

What else?

But wait, there’s more. Na al dit lekkers, zijn er nog heel wat nieuwigheden te vinden:

  • MySQL Support
  • Exporteren van applicaties in JSON of YAML
  • Tellers in de Shared Components
  • Verbeterde Faceted Search
  • Extra regiontype: Image
  • En nog zoveel meer: bekijk hier de volledige lijst

Meer weten over the new Oracle APEX on the block? Contacteer ons.

Zoek jij een sterke digitale oplossing?

<Gerelateerd nieuws>

Deze vind je misschien ook interessant

Lectuur voor aan het zwembad

Door te lezen leren we over de gevolgen van keuzes en ontwikkelen we empathisch vermogen. Bovendien geeft het lezen van…
Lees meer
Lectuur voor aan het zwembad

iAdvise bestaat 20 jaar, tijd voor een feestje!

Ons 20-jarige bestaan konden we niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom nodigden we onze iAdvisers uit voor een gezellig weekendje…
Lees meer
iAdvise bestaat 20 jaar

Uitdagingen in de havensector

De Vlaamse zeehavens vormen het logistieke kruispunt van Europa. In 2023 werden er maar liefst ruim 302 miljoen ton goederen…
Lees meer
uitdagingen in de havensector