< Stap voor stap processen optimaliseren >

Twee software developers van iAdvise zijn intussen een jaar of vijf aan de slag op de grote BASF-site in de haven van Antwerpen. Serge en Lore ontwikkelen er applicaties zodat processen bij BASF vlotter lopen.

Serge Piron werkt iets meer dan vier jaar bij iAdvise. “Informatica interesseerde me altijd al, dus studeerde ik applicatieontwikkeling aan de Karel de Grote Hogeschool. M’n stage deed ik bij iAdvise, en na de afronding daarvan mocht ik blijven.” Lore Versmissen werkt dan weer iets meer dan vijf jaar bij iAdvise. “Ik volgde een opleiding grafische en digitale media aan de AP Hogeschool Antwerpen. Over Oracle APEX en SQL kreeg ik bij iAdvise de nodige opleiding.”

Serge en Lore zijn niet alleen fijne collega’s bij iAdvise, maar dus ook bij BASF. Serge ondertussen een dikke twee jaar, Lore al ruim vier jaar. Twee dagen per week werken ze van thuis uit, de rest van de week ter plaatse bij BASF in de haven.

Stap voor stap processen optimaliseren en digitaliseren

“We bouwen MES-applicaties voor tal van afdelingen bij BASF”, legt Lore uit. “Dat doen we met Oracle APEX, een platform voor low-code ontwikkeling. De toepassingen zijn zo goed als altijd gefocust op automatisatie en rapportering.” Het gaat bijvoorbeeld om een applicatie waarmee de milieudienst de uitstoot van BASF exact kan opvolgen. “Maar evengoed maakten we een mobiele applicatie waarmee medewerkers de bestelde vaten met superabsorberende polymeren scannen, om de bestelling zo makkelijk te checken en ogenblikkelijk administratief te verwerken.”

“Vaak optimaliseren we processen, of delen ervan,” vervolgt Serge. “Onze applicaties automatiseren dan bijvoorbeeld een deel van de taken van de mensen op het terrein, wat hun werk efficiënter maakt. Maar we bouwen ook toepassingen voor compleet nieuwe processen. Het voordeel van Oracle APEX is dat je er vrij snel en dus goedkoop mee ontwikkelt. Je kan er heel snel een idee mee geven van het uiteindelijke resultaat. Zo kan de klant ook makkelijk mee nadenken over hoe de applicatie er het best uitziet.”

Kort op de bal spelen

De ontwikkeling van de toepassingen die Serge en Lore bouwen gebeurt in nauwe samenwerking met de interne klanten bij BASF. Serge: “We zitten er dan ook letterlijk bij. Kleinere vragen pikken we als developer rechtstreeks op met de interne klanten bij BASF. Grotere vraagstukken verlopen via de team lead. En elke week zit onze dienst met de interne klanten samen, om te bespreken hoe hun project vordert en welke aanpassingen zij doorgevoerd willen zien.”

stap voor stap processen optimaliseren

Ook eenmaal de applicatie in gebruik is, kunnen interne klanten met al hun vragen bij Serge en Lore terecht: zowel over de toepassingen zelf, als over de achterliggende databanken. “En ook dan werken we erg snel”, zegt Lore. “Een probleem met een applicatie lossen we negen op de tien keren binnen het halfuur op.” Hebben Serge en Lore het antwoord zelf niet meteen voor handen, dan kloppen ze aan bij de collega’s bij iAdvise – en bij uitbreiding de hele Cronos-groep. Ook dat is voor BASF een belangrijk voordeel. “Via ons heeft het bedrijf toegang tot een heel breed aanbod van expertise.”

Maximale efficiëntiewinst

“Bij de toepassingen die we ontwikkelen, zetten we maximaal in op hergebruik. Onze klanten boeken er zo verschillende keren efficiëntiewinst mee. Ik denk dan bijvoorbeeld aan Panda Asset, een centrale databank die we bouwden voor het beheer van de assets binnen een bedrijf. Voor verschillende BASF-afdelingen ontwikkelden wij daar dan eigen APEX-applicaties op verder. We maakten onder meer een toepassing waarmee de onderhoudsmedewerkers makkelijk overlopen welke ventielen in een installatie aan onderhoud toe zijn. Dat bespaart het klassieke gedoe op papier of in Excel. Ondertussen gebruiken al vijf bedrijven binnen de BASF-groep die toepassing.”

Werk op de plank

Wat brengt de toekomst voor Lore en Serge bij BASF? “Voorlopig ligt er nog meer dan genoeg werk op de plank met het stap voor stap processen optimaliseren. We werken onder meer aan progressive webapps en wellicht komen er nog nieuwe toepassingen die aansluiten op Asset Panda. Daarvoor willen we bij BASF API’s aanbieden, waarmee diensten makkelijker data uit Asset Panda kunnen opvragen”, besluit Serge. “Ondertussen blijven we ook nieuwe aanvragen voor ontwikkelingen met Oracle APEX binnenkrijgen. Onze opdracht zit er dus zeker nog niet op (lacht).”

Wil je meer details over hoe we bij havenbedrijven stap voor stap processen optimaliseren?

Ben je eerder benieuwd naar onze diensten?

<Gerelateerd nieuws>

Deze vind je misschien ook interessant

Uitdagingen in de havensector

De Vlaamse zeehavens vormen het logistieke kruispunt van Europa. In 2023 werden er maar liefst ruim 302 miljoen ton goederen…
Lees meer
uitdagingen in de havensector

Low-code is geen no-code!

De termen low-code en no-code worden al eens met elkaar verward. Dat merken ook onze iAdvisers wanneer ze praten met…
Lees meer
low-code is geen no-code

Girl power bij iAdvise

Vind je programmeren een typische mannenjob? Well, think again. Een goede programmeur is iemand die kan luisteren, communiceren en creatief…
Lees meer
girl power bij iAdvise