digitale grootdistributie

Stap voor stap naar digitale grootdistributie

Digitalisering komt zelden met een big bang. In de praktijk leidt een geheel van projecten over een langere periode tot een digitale organisatie. Zo’n projecten zijn vaak heel verschillend van aard en omvang. Via deze aanpak zijn we intussen al tien jaar heel nauw betrokken bij het realiseren van de digitale grootdistributie.

Billiet uit Tielt is hier een schoolvoorbeeld van. Zij zijn een groothandelaar die zich specialiseert in de import van huishoud-, horeca-, geschenk- en seizoensartikelen. Het assortiment bestaat maar liefst uit 28.000 producten. Die leveren zij aan grootdistributeurs, horecadistributeurs en zelfstandige winkels. Om klanten kennis te laten maken met hun producten, beschikt Billiet over een toonzaal van 4.000 vierkante meter. Hiermee willen ze niet alleen de producten tentoonstellen. Ze willen hun klanten op deze manier ook inspireren.

Toonaangevende webshop

Diezelfde lijn trekt het bedrijf resoluut door in het B2B e-commerce platform dat we samen met hen bouwden. Inspiratie staat hier voorop, bijvoorbeeld met foto’s van compleet gedekte tafels en

met tal van suggesties voor bijhorende producten. Daarnaast hecht Billiet veel belang aan het gebruiksgemak van hun webshop. Klanten filteren in hun zoektocht naar producten op allerlei kenmerken, prijs, kleur, etc. Ze zien daarbij meteen de beschikbaarheid van de voorraad. Maar ook welke producten ze eerder al hebben bekeken. Wat ze op hun favorietenlijstje zetten. En zoveel meer.

Het e-commerce platform is enkel toegankelijk voor klanten. Zij loggen eerst in, waarna het systeem automatisch de prijzen, promoties en producten op maat van de klant toont. Omdat in tijden van corona niet iedereen de toonzaal fysiek kan bezoeken, is intussen de hele showroom in 3D-view online beschikbaar. Klanten wandelen virtueel door de toonzaal en klikken op de producten die ze te zien krijgen. Zo komen ze meteen in de webshop terecht en beschikken ze over alle gewenste info. Het winkelmandje staat direct klaar om gevuld te worden.

Flexibele aanpak

Voor Billiet is dit platform uitgegroeid tot het digitale hart van het bedrijf. Wij bouwden deze webshop met Oracle APEX. Deze low-code technologie laat toe om met een flexibele aanpak snel concrete resultaten te boeken. Daardoor speelt Billiet telkens opnieuw kort op de bal naar hun klanten. Ze worden immers niet gehinderd door lange doorlooptijden zoals bij klassieke applicatie-ontwikkeling.

Doorheen de jaren bouwde iAdvise voor Billiet heel wat applicaties, telkens weer met Oracle APEX als drijvende kracht. Met die oplossingen zet Billiet iedere keer een stap vooruit in haar digitale traject. Zo maken klanten in de toonzaal inmiddels gebruik van een eenvoudige handscanner, een beetje naar het voorbeeld van zelfscanning in een grootwarenhuis. Ze scannen een product in de toonzaal, dat meteen aan de offerte of bestelling wordt toegevoegd. De app is gekoppeld met het ERP systeem van Billiet. Zo start meteen de hele logistieke flow op van de offerte of de bestelling.

Sterkere band met de klant

Voor de vertegenwoordigers bouwden we een mobiele applicatie voor onder andere de digitale ingave van onkosten. Dat neemt de traditionele rompslomp met papieren bonnetjes weg. Een digitale workflow – gekoppeld met HR en boekhouding – zorgt voor een snellere goedkeuring en terugbetaling. Via de toepassing beschikken de vertegenwoordigers ook over alle informatie van de klanten die ze bezoeken. Zij zien meteen de omzet, aankoophistoriek, voorkeur van producten en merken, etc. Dankzij die informatie versterkt de vertegenwoordiger de band met z’n klant. Uiteraard neemt hij via de toepassing ook de bestellingen op, die zo ook meteen bij Billiet genoteerd staan.

Applicaties voor alle afdelingen

Intussen bouwden we al toepassingen voor zowat alle afdelingen van Billiet. Een dashboard, waar de managers van het bedrijf naargelang hun functie andere KPI’s te zien krijgen.

Een applicatieom offertes op te maken. Een toepassing om klachten te behandelen. Nog meer voorbeelden? We bouwden oplossingen voor

  • Opvolging van betalingen
  • Creatie van nieuwe artikelen
  • Nacalculatie
  • Beheer van bedrijfswagens
  • Omzetanalyse
  • Picking in het magazijn
  • Alle vormen van systeembeheer
  • Etc

Het brede portfolio aan Oracle APEX-applicaties die we inmiddels bij Billiet uitrolden onderlijnt duidelijk de voordelen van deze moderne technologie. Ze laat toe snel en agile stappen te zetten en brengt zo de digitale transformatie van een onderneming stap voor stap in de praktijk.

Meer weten over applicatieontwikkeling in de digitale grootdistributie? Contacteer ons!

Benieuwd wat we nog allemaal kunnen? Bekijk ons aanbod!