< Progressive Web Applications (PWA’s) werken op elk platform >

Progressive Web Applications (PWA’s) zorgen voor minder frictie en dus voor meer conversie. Bovendien focust de developer zich voluit op de gebruikerservaring, zonder tijd en moeite te steken in de bouw en het onderhoud van verschillende native versies van een applicatie. iAdvise brengt de voordelen van de PWA naar haar Oracle APEX-oplossingen.

De voorbije jaren bouwden we een ruime expertise uit rond het bouwen van toepassingen met Oracle APEX. Het gaat om een low-codeplatform dat de doorlooptijd van een ontwikkelingstraject van maatwerk fors inkort. In een volgende stap willen we ons actieterrein verder uitbreiden. Dat doen we onder meer door het principe van de PWA of Progressive Web Application op onze APEX-applicaties toe te passen.

Native gebruikerservaring

De voordelen van een native app zijn bekend. Het zijn snelle, gebruiksvriendelijke toepassingen, die ook offline toegankelijk zijn. Daar staat tegenover dat de developer voor ieder platform een aparte app moet maken, wat een grote investering vraagt. De gebruiker moet de app opzoeken in een app store, downloaden en installeren. Ook dat is een drempel.

Een PWA is een web app die de gebruikerservaring van een native app zo dicht mogelijk benadert. Anders gezegd, de gebruiker van een PWA heeft niet langer het gevoel dat het om een web app – en dus een stukje software in een browser – gaat. Een PWA doet dat onder meer door met een starticoon te werken (net als een native app) of door ook offline bepaalde functionaliteiten aan te bieden en het engagement van de gebruiker te versterken via het gebruik van notificaties.

Eén team

Een PWA biedt een valabel alternatief voor de hoge kosten die onvermijdelijk bij een native app komen kijken. Wie een native app wil aanbieden voor zowel Android als iOS, ziet zichzelf verplicht de hele oefening twee keer te doorlopen: ontwikkeling, testen en onderhoud. Het principe van de PWA laat toe één enkele app te bouwen die daarna op elk platform bruikbaar is. En tegelijk dezelfde kwaliteit van design en gebruikerservaring aanbiedt als een native app.

Niet alleen is er voor een PWA maar één team nodig in plaats van twee, tegelijk valt ook een belangrijk bijkomend traject weg. Een PWA heeft immers geen nood aan de evaluatie en goedkeuring door één of meer app stores. Alle aandacht en inspanningen die een bedrijf anders moet verdelen over de verschillende versies van een native app, kan het bundelen en inzetten ten voordele van de gebruikerservaring van de PWA.

Minder investering voor meer conversie

Progressive Web Applications zullen een grote verschuiving betekenen in het app landschap. Bekende apps als Uber, Twitter en Trivago hebben naast hun native app ook reeds een PWA. Grote spelers als Google, Microsoft en Apple zetten allemaal in op de ondersteuning en ontwikkeling van PWA’s. Dat doen ze uiteraard niet zomaar. PWA’s trekken meer gebruikers aan en houden ze langer aan boord. Telkens er frictie ontstaat, haken gebruikers af. Frictie treedt op bij elke nieuwe drempel die er tussen de gebruiker en de app bestaat, zoals downloaden of upgraden. Bij een PWA is er minder tot geen frictie. En minder frictie betekent meer conversie.

Apps hebben de toekomst. Ook al bezoeken we vandaag nog altijd vijf keer meer webpagina’s dan apps, we spenderen wel twintig keer meer tijd in die apps. Het concept van de PWA is erop gericht het engagement van de gebruiker te maximaliseren met snelle, betrouwbare apps en weinig frictie. En tegelijk is er dus maar één codebase voor nodig, wat de kosten voor ontwikkeling en onderhoud sterk vermindert.

APEX en Progressive Web Applications

Kunnen we het principe van de PWA toepassen op APEX-applicaties? Dat is wat we bij iAdvise vandaag bekijken. Er zijn alvast voldoende raakvlakken. Een PWA is een webapplicatie, terwijl ook APEX de taal en standaarden van het moderne web volgt. Om een APEX-applicatie dus om te toveren tot een PWA moeten we de moderne browser-API’s, die nodig zijn voor het ontwikkelen van een PWA, in de APEX-applicatie inbouwen. Daar hebben we intussen al ervaring mee. Wordt vervolgd!

Wil je meer weten over wat Oracle APEX en PWA’s voor je bedrijf kunnen betekenen? Contacteer ons!

<Gerelateerd nieuws>

Deze vind je misschien ook interessant

Hoe een chatbot bedrijfsprocessen efficiënter maakt

Dankzij OCI Generative AI kan je in natuurlijke taal met de chatbot praten. Zo’n chatbot wordt meestal gebruikt door medewerkers,…
Lees meer
chatbot

Lectuur voor op vakantie

Als ondernemer creëer je zelf de job die perfect bij jou past. En ja, elke job heeft uiteraard z’n minder…
Lees meer
Lectuur voor op vakantie

iAdvise goes AI!

We gingen vorige week langs op het Oracle Data & AI Forum, waar we ons verder verdiepten in de AI-toepassingen.…
Lees meer
iAdvise goes AI!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Vul een geldig e-mailadres in.
You need to agree with the terms to proceed