< Oracle APEX 23.2 >

Jullie hebben er even op moeten wachten, maar honger is de beste saus, toch? Oracle releasete APEX 23.2 in november, maar de nieuwigheden verdienden onze volle, lange en grondige aandacht. Waar de vorige versie vooral de focus legde op de voorkant van de applicaties, met Template Components en Push Notifications, mogen nu de ontwikkelaars hun hartje ophalen. De grootste wijzigingen dit keer: de introductie van zowel Workflows, die je klikkerdeklak kan opzetten en de eerste versie van Application Working Copies. Wat voor lekkers dát allemaal is, lees je verder in deze blog!

Workflows

Workflows zijn een mooie uitbreiding op wat Oracle APEX al kon. Geen gedoe meer met alles zelf programmeren, in Oracle APEX 23.2 kan je elke stap in een workflow zelf bij elkaar klikken. We kunnen bijvoorbeeld een hele goedkeuringsflow opzetten voor deze blogpost, die ervoor zou moeten zorgen dat er geen gibberish op jouw scherm verschijnt. In die flow kunnen we instellen dat, wanneer een tekst langer dan 300 tekens is, deze moet goedgekeurd worden door een eindredacteur, want geef toe, wat kan je mistypen in 300 tekens (ahum). De workflow ziet er dan uit als volgt:

Oracle APEX 23.2

Het aanroepen van zo’n workflow, doe je gewoon vanuit de applicatie zelf, via een process. In ons voorbeeld starten we de Workflow na het aanmaken van een nieuw bericht.

Oracle APEX 23.2

Application Working Copies

De feature waar we het meest van verwachten. De Application Working Copies zorgen in 1 knip voor – je raadt het al – werkkopieën van de applicaties. Zo kan je met meerdere ontwikkelaars tegelijk je gang gaan, zonder al te veel in elkaars vaarwater te komen. Superhandig wat ons betreft, en het biedt perspectieven voor wat betreft aparte releases, hotfixes, enzovoort.
Een working copy maak je – uiteraard – van een bestaande applicatie. Je geeft het kind een naam (bijvoorbeeld de code van het Jira-issue) en kan starten.

Oracle APEX 23.2

Wijzigingen die je in jouw working copy maakt, gaan niet door naar de officiele applicatie, zolang jij dat niet wil. Full freedom dus, zonder risico. Voegen we bijvoorbeeld een QR-code toe in onze Working Copy:

Oracle APEX 23.2

Dan zal de Main application deze nog niet tonen.

Oracle APEX 23.2

Ben je klaar met jouw wijzigingen, kan je ze gewoon mergen naar de Main application. Je krijgt een handig overzicht van waar er wijzigingen zijn gebeurd tegenover de Main. Via een diff kan je de effectieve wijzigingen nóg gedetailleerder bekijken. Nadien even goedkeuren en klaar is kees. De QR-code staat in onze Main applicatie.

Oracle APEX 23.2
Oracle APEX 23.2

Nieuwe items

Wie bij het vorige onderdeel wat in de war geraakte (huh? Er is toch geen QR-item?), kan opnieuw tot rust komen. Ook nieuw sinds versie 23.2, zijn de QR-code, de Combobox en de vernieuwde Image Uploader. Nieuwe items dus om mee te spelen, hoera!

De QR-code wordt gegenereerd naar believen. Kies voor het type dat je wil genereren, vul de source op en dat is het.

Oracle APEX 23.3

Ook de Combobox is nieuw. Selecteer met gemak meerdere waarden en maak komaf met het Toevoegen-Selecteren-Toevoegen-Selecteren-proces.

Oracle APEX 23.2

En last but not least: de nieuwe Image Uploader, waarbij je zonder veel moeite jouw opgeladen afbeelding kan croppen tot de afmetingen die het zouden moeten zijn.

Oracle APEX 23.2

Tel daarbij nog verbeteringen aan de Template Components waar we het vorige keer over hadden, een instelbare achtergrond voor de Maps die je gebruikt, en een Succesmessage bij het sluiten van een Popup, en je weet dat APEX 23.2 weer een mooie eettafel heeft voorgeschoteld.

Op naar versie 24.1 !

Wil jij meer weten over Oracle APEX 23.2?

Ben je benieuwd naar al onze diensten?

<Gerelateerd nieuws>

Deze vind je misschien ook interessant

Girl power bij iAdvise

Vind je programmeren een typische mannenjob? Well, think again. Een goede programmeur is iemand die kan luisteren, communiceren en creatief…
Lees meer
girl power bij iAdvise

Gebruiksvriendelijke offertetool voor manufacturing

Team iAdvise bouwde voor hen een gebruiksvriendelijke offertetool voor manufacturing die ook nog eens mobiel beschikbaar is en voldoende configuratiemogelijkheden…
Lees meer
Gebruiksvriendelijke offertetool voor manufacturing

UI- en UX-design met Oracle APEX

Door het gebruik van Oracle APEX gaat alle ontwikkeling, ook het UI- en UX-design, een stuk makkelijker en sneller. En…
Lees meer
UI- en UX-design met Oracle APEX