< Oracle APEX 22.2 : onze passie wordt alleen maar groter >

Een nieuw jaar brengt nieuwe vooruitzichten met zich mee. Oracle heeft een fantastische roadmap vooropgesteld voor waar ze met Oracle APEX heen willen. Voorlopig is het wel nog koffiedik kijken wat 2023 aan vernieuwingen brengt. Maar, om eerlijk te zijn, het feestdis van 2022 was overweldigend genoeg om nog een tijdje te kunnen nagenieten. Tijd voor een round-up van al het lekkers van Oracle APEX 22.2, zodat u, beste lezer, ook weer helemaal mee bent met onze tovertechnologie.

PWA, pwa, pwaaah

Oke, de titel is niet echt optimaal, want in tegenstelling tot wat ie doet vermoeden, zijn de extra functies die Oracle APEX 22.2 aan het PWA-gedeelte heeft toegevoegd eerder een badum tss dan een triestige trompetafgang. Het Oracle APEX-team lijkt echt in te zetten op de pwa-mogelijkheden die er de dag van vandaag ontstaan zijn. Met versie 22.2 zetten ze in op de mobile-friendliness van de applicaties. Zo kan je bijvoorbeeld screenshots en quick links definieren die getoond worden tijdens het installatieproces of in het context-menu van jouw app. Maar we zijn vooral fan van de Geolocation-dynamic action waarmee we de gebruiker naar de locatie van het device kunnen vragen. Oh, en zeker niet te vergeten: Je kan nu easypeazy een share-knop voorzien. Delen wordt zo een makkie.

Oracle APEX 22.2

Zoeken door de hele applicatie

Vooral voor developers een stuk gemakkelijker. Je kan vanaf nu datasets samenstellen die je kan meenemen binnen een Application Search. Wilde je vroeger meerdere tabellen en queries combineren in één zoekbalk, dan had je als ontwikkelaar een hoop schrijf-, knip-en-plakwerk. Al wat je wilde moest je samenvoegen in één ellenlange query. Daar maken ze bij Oracle nu een einde aan, met de introductie van een search-region en bijbehorende zoekdefinities. Stel zelf je sets samen, en gebruik ze waar nodig!

API Processes

Ook op andere vlakken worden we als ontwikkelaar verwend. Om code gemakkelijk te hergebruiken stoppen we heel wat functionaliteiten in packages, procedures en functies, die we dan weer vanuit Oracle APEX zelf aanroepen. Tot voor kort was dat puur typwerk, inclusief de parameters die we moesten meegeven. Met de nieuwe versie kunnen we de benodigde packages, procedures en functies simpelweg selecteren. Oracle APEX mapt de parameters zelf al zo goed als mogelijk. Low code werd dus nog een stukje lower.

Dynamic Actions, of kortweg de DA’s. Die waren er al, zeg je? Zeker, maar de vorm die ze nu hebben: geweldig!

Hoera voor laaaaaange teksten

Een iets subtieler enhancement van Oracle APEX 22.2 is CLOB-support voor APEX-items. CLOB-kolommen kunnen enorm lange teksten bevatten (tot meer dan 2 miljard tekens) en werden niet echt ondersteund binnen de APEX-schermen. Dat leverde heel wat knip-werk op om ze proper op het scherm te krijgen. Probleem opgelost nu. Even aanpassen in de Page Builder, en CLOBs zijn plots wél ondersteund.

Onze échte favoriet

De klap op de vuurpijl, de kers op de taart, noem het hoe je wil, maar er is geen enkele wijziging die ons blijer maakt dan degene die we nu nog in de kijker gaan zetten. Dynamic Actions, of kortweg de DA’s. Die waren er al, zegt u? Zeker en vast, maar de vorm die ze nu hebben: gewoonweg geweldig. Want ..tromgeroffel… je kan ze nu benoemen! En dat is fantastich. Gedaan met 4x onder elkaar ‘Execute Javascript Code’ te zien staan, je kan nu gewoon meegeven waar het om gaat. En dat maakt de wereld een heel stuk mooier.

We kijken al uit wat 2023 brengt, maar tot aan de nieuwe versie, blijven we blij als een achtjarige die mag opblijven tot het nieuwjaar is. En zo maken we jou blij. Happiness alom!

Wil jij alvast eens sparren over APEX 22.2?

Zin deel te nemen aan onze training ‘Oracle APEX: the newest features’?

<Gerelateerd nieuws>

Deze vind je misschien ook interessant

Girl power bij iAdvise

Vind je programmeren een typische mannenjob? Well, think again. Een goede programmeur is iemand die kan luisteren, communiceren en creatief…
Lees meer
girl power bij iAdvise

Gebruiksvriendelijke offertetool voor manufacturing

Team iAdvise bouwde voor hen een gebruiksvriendelijke offertetool voor manufacturing die ook nog eens mobiel beschikbaar is en voldoende configuratiemogelijkheden…
Lees meer
Gebruiksvriendelijke offertetool voor manufacturing

Oracle APEX 23.2

Hier is Oracle APEX 23.2 met als grootste wijzigingen: de introductie van zowel Workflows, die je klikkerdeklak kan opzetten en…
Lees meer
Oracle APEX 23.2