< Gebruiksvriendelijke offertetool voor manufacturing >

Een bedrijf actief in industriële manufacturing blinkt uit in de productie van tandwielkasten. Ze bieden immers niet alleen standaard tandwielkasten, maar maken ook producten op maat. Afhankelijk van de toepassing van de tandwielkast kan je er heel wat extra opties en functionaliteiten kiezen. Denk bijvoorbeeld aan stofvrije of vuurvaste tandwielkasten. Omdat er zo veel mogelijkheden zijn, is het voor de verkopers niet altijd makkelijk om een correcte prijsofferte op te maken. Het bestaande offertesysteem was aan optimalisatie toe.

Team iAdvise bouwde voor hen een gebruiksvriendelijke offertetool voor manufacturing die ook nog eens mobiel beschikbaar is en voldoende configuratiemogelijkheden biedt. Het belangrijkste aspect om dit project tot een goed einde te brengen? De klant en hun business door en door leren kennen.

“We werkten volgens het continuous development principe”, vertelt Yvan. “We mochten zelf nieuwe features voorstellen. Om dat te kunnen doen moet je niet alleen de business van de klant heel goed begrijpen, maar ook hun vertrouwen krijgen. Daarom zijn Olivier en ik bij ter plaatse gaan werken. Zo leerden we niet alleen de business, maar ook de mensen beter kennen.”

Custom manufacturing vraagt om een custom offertetool

De opties die het bedrijf voor de tandwielkasten biedt, zijn eindeloos. Om je een idee te geven: je zou het kunnen vergelijken met een configurator waarmee je een nieuwe auto samenstelt. Daarin kies je uit verschillende modellen, motoren, optiepakketten en kleuren om je auto naar eigen smaak in te richten. Dat is ook zo met de tandwielkasten. De afnemer personaliseert de tandwielkast volledig naar wens, afhankelijk van de industrie en het specifieke doel van de kast. Het bedrijf heeft zelfs een engineering departement waar zij voor specifieke cases oplossingen op maat ontwikkelen.

Net omdat er zo veel opties zijn, is het voor de verkopers moeilijk om een offerte op te stellen die de kostprijs correct weergeeft. Zij gebruikten een in-house ontwikkelde .NET applicatie om offertes op te maken, maar die was doorheen de tijd aan verbetring toe. Er was vooral nood aan een gebruiksvriendelijke tool die ook mobiel beschikbaar is. Daarnaast moest de tool voldoende configuratiemogelijkheden bevatten voor de backoffice, zodat zij de IT-afdeling konden ontzorgen.

De oplossing: een web app in Oracle APEX

“Om antwoord te bieden op de vraag van de klant, besloten we om een web app te bouwen in Oracle APEX”, vertelt Olivier, projectmanager van het project. “Zo’n web app gebruik je eender waar je een internetverbinding hebt. Dat was met de .NET applicatie van de klant niet mogelijk. Een bijkomend voordeel is dat je de applicatie niet hoeft te installeren op je apparaat. Omdat dit bedrijf al gebruik maakte van een databank van Oracle, konden zij gratis gebruik maken van het Oracle APEX platform. Het was dan ook een logische keuze om met die technologie verder te gaan.”

Gebruiksvriendelijke offertetool voor manufacturing

“We bouwden in eerste instantie de .NET tool van de klant na in Oracle APEX”, gaat Olivier verder. “Daarbij besteedden we extra aandacht aan de UI: die moest gebruiksvriendelijk zijn. De eerste versie van de web app was eerder een kostprijs tool die de prijzen van alle tandwielkasten en extra functionaliteiten bevatte. Maar de applicatie maakte ook een overzicht van de kosten die met de tandwielkast gepaard gaan. Zo konden verkopers een verkoopprijs inschatten en een bepaalde marge behouden. De tool maakte daarvoor ingewikkelde berekeningen, die je moeilijk uit je hoofd doet.”

Meegroeien met de behoeften van de klant

“Dit project hebben we in 2018 opgestart, dus we zijn al even bezig”, vult developer Yvan aan. “Ondertussen is de applicatie uitgegroeid tot een echte offerte tool. We werkten onder andere een integratie met Salesforce uit. Alle berekeningen die je in onze tool maakt, kan je aan Salesforce doorgeven. Verkopers genereren met een simpele druk op de knop een correcte offerte op naam. Dat gaat sneller en makkelijker dan met de vroegere .NET tool.”

“Het fijne aan dit project is dat we mee geëvolueerd zijn met de behoeften van de klant”, besluit Yvan. “We werkten in periodes aan dit project, dus het bedrijf kwam meerdere keren bij ons terug. Door de aard van de business was het een uitdaging om hun werking volledig te begrijpen, maar wel een hele leuke. We leverden uiteindelijk een functionele, bereikbare en gebruiksvriendelijke webapplicatie op.”

Wil je meer details over een gebruiksvriendelijke offertetool voor manufacturing?

Ben je eerder benieuwd naar onze diensten?

<Gerelateerd nieuws>

Deze vind je misschien ook interessant

Hoe een chatbot bedrijfsprocessen efficiënter maakt

Dankzij OCI Generative AI kan je in natuurlijke taal met de chatbot praten. Zo’n chatbot wordt meestal gebruikt door medewerkers,…
Lees meer
chatbot

Lectuur voor op vakantie

Als ondernemer creëer je zelf de job die perfect bij jou past. En ja, elke job heeft uiteraard z’n minder…
Lees meer
Lectuur voor op vakantie

iAdvise goes AI!

We gingen vorige week langs op het Oracle Data & AI Forum, waar we ons verder verdiepten in de AI-toepassingen.…
Lees meer
iAdvise goes AI!