< Digitalisering in de chemie >

Grote chemiespelers steunen al jaar en dag op bedrijfsbrede legacy. Deze systemen bijwerken is echter geen eenvoudige optie. Maar het gebruik van kleine toepassingen op maat laat toe om toch kort op de bal te spelen. Zo versnellen BASF en Lanxess de digitalisering van diverse bedrijfsprocessen met low-code applicaties. Die ontwikkelden we bij iAdvise snel, betaalbaar én op maat met behulp van Oracle APEX. 

BASF Antwerpen beheert op een terrein van zeshonderd hectare ongeveer vijftig grote chemische installaties. Voor de milieurapportering aan de overheid ontwikkelden we een aantal low-code applicaties. Ontdek digitalisering in de chemie!

Concreet? Onze eerste toepassing verzamelt data bij diverse meetpunten in de installaties, met name over de uitstoot. Daarop analyseert ze de data en rapporteert ze hierover. Een tweede applicatie maakt statistische rapporten over de gemeten uitstoot. Zo heeft BASF een concreet werkinstrument om de uitstoot van haar installaties op te volgen en verbeterpunten in kaart te brengen.Het zijn maar twee voorbeelden van het gebruik van digitale oplossingen bij BASF. De voorbije jaren ontwikkelden we hier heel wat toepassingen om specifieke processen – vaak nog met papier ondersteund – te digitaliseren. Zo is er een digitaal loket dat het vrachtverkeer op de site registreert. Denk hier bijvoorbeeld aan het gewicht bij aankomst, het gewicht bij vertrek, de registratie van het geladen product, etc. Dit loket zorgt voor een belangrijke vereenvoudiging van de administratie van de uitgeleverde goederen.

Van HR tot facilities

Ook de HR-afdeling nam diverse applicaties in gebruik. Zo is er eentje voor de tijdregistratie van de medewerkers via een badgesysteem. Op die manier stroomt de nodige data automatisch naar de HR-afdeling door. Een andere toepassing zorgt voor het beheer van de veiligheidsattesten van de medewerkers. Want om de installaties te bedienen, beheren en bewaken moeten de medewerkers hun opleidingsniveau op peil houden. Door dat in een digitale applicatie bij te houden heeft BASF altijd een actueel zicht op de opleidingsstatus van haar medewerkers.

Nog een mooi voorbeeld is onze applicatie waarmee BASF het beheer van de vele gebouwen op de Antwerpse site opvolgt. De toepassing stroomlijnt onder meer de planning van schoonmaak en onderhoud. Dat die informatie in de applicatie digitaal beschikbaar is, maakt het daarna makkelijker om de uitgevoerde taken aan de juiste kostenplaatsen toe te wijzen.

Meer tijdwinst en efficiëntie, minder kosten

Ook Lanxess vond de weg naar low-code toepassingen. Het Duitse bedrijf produceert onder meer chemische additieven en halffa Ook de HR-afdeling nam diverse applicaties in gebruik. Zo is er eentje voor de tijdregistratie van de medewerkers via een badgesysteem. Op die manier stroomt de nodige data automatisch naar de HR-afdeling door. Een andere toepassing zorgt voor het beheer van de veiligheidsattesten van de medewerkers. Want om de installaties te bedienen, beheren en bewaken moeten de medewerkers hun opleidingsniveau op peil houden. Door dat in een digitale applicatie bij te houden heeft BASF altijd een actueel zicht op de opleidingsstatus van haar medewerkers.

Nog een mooi voorbeeld is onze applicatie waarmee BASF het beheer van de vele gebouwen op de Antwerpse site opvolgt. De toepassing stroomlijnt onder meer de planning van schoonmaak en onderhoud. Dat die informatie in de applicatie digitaal beschikbaar is, maakt het daarna makkelijker om de uitgevoerde taken aan de juiste kostenplaatsen toe te wijzen.

Fabricaten, kunststoffen en synthetische rubber

Essentieel bij die grote productie-installaties is dat ze op het juiste moment een smeerbeurt krijgen. Wij bouwden een applicatie waarin het bedrijf de planning van dat onderhoud opvolgt. Een andere toepassing geeft een overzicht van alle sensoren en actoren die zich in een installatie bevinden, hoe die zijn aangesloten, etc. De applicatie zorgt ervoor dat technici direct een duidelijk zicht hebben op de elementen waar ze bij een interventie rekening mee moeten houden.

Beschikbaar rollend materiaal

Maar een digitale oplossing zorgt ook nog op een heel andere manier voor tijdwinst, kostenbesparing en efficiëntie. Zo gebeurde het dat de verschillende business units van Lanxess los van elkaar een kraan huurden bij hetzelfde verhuurbedrijf. Door die bestellingen te bundelen in een applicatie, weten de business units wie er wanneer welk type kraan nodig heeft. Dat laat toe bestellingen te combineren en onnodige kosten te vermijden.

Een andere vergelijkbare applicatie biedt zicht op de beschikbaarheid van dienstwagens, busjes, heftrucks en andere rollend materieel. Vroeger had iedere business unit zijn eigen wagenpark. Intussen is daar één pool van gemaakt, waarbij een applicatie voor het beheer instaat. Via deze toepassing kunnen medewerkers een voertuig reserveren, zien ze waar het voertuig zich bevindt, waar ze de sleutel kunnen ophalen, etc. De digitale oplossing zorgt zo voor een efficiënt gebruik van de beschikbare voertuigen, terwijl de medewerkers heel wat tijd besparen.

Digitalisering in de chemie

De vele digitale oplossingen die we voor BASF en Lanxess bouwden tonen het duidelijk aan. Digitalisering neemt niet altijd de vorm van een grootschalig, jarenlang transformatietraject aan. Heel veel toegevoegde waarde schuilt in kleine projecten met een duidelijk aantoonbare return on investment. Een low-codeplatform als Oracle APEX – dat toelaat heel snel praktische oplossingen uit te werken – leent zich daar perfect toe.

Benieuwd hoe digitalisering in de chemie voor jouw bedrijf kan betekenen?

Wil je weten wat we nog allemaal kunnen?

<Gerelateerd nieuws>

Deze vind je misschien ook interessant

Uitdagingen in de havensector

De Vlaamse zeehavens vormen het logistieke kruispunt van Europa. In 2023 werden er maar liefst ruim 302 miljoen ton goederen…
Lees meer
uitdagingen in de havensector

Low-code is geen no-code!

De termen low-code en no-code worden al eens met elkaar verward. Dat merken ook onze iAdvisers wanneer ze praten met…
Lees meer
low-code is geen no-code

Stap voor stap processen optimaliseren

Bij de toepassingen die we bij BASF ontwikkelen, zetten we maximaal in op hergebruik. Onze klanten boeken er zo verschillende…
Lees meer
stap voor stap processen optimaliseren