< Efficiënte werking in de haven >

Digitalisering biedt bij uitstek het middel om een voorsprong te maken. Wie niet inzet op de digitale wereld, hinkt binnenkort sowieso achterop. Het is dus niet ‘of’ je digitaliseert, maar ‘waar’, ‘wanneer’ en ‘in welke mate’. In deze blogpost bekijken we hoe twee grote havenbedrijven het verschil maken via digitalisering. Eerst kijken we naar PSA in Antwerpen. Daarna richten we ons op ICO in Zeebrugge.

In vorige blogs schetsten we een algemeen beeld van wat digitalisering inhoudt. We stelden vast dat een digitale transformatie in de praktijk doorgaans uit een geheel van kleine, concrete digitaliseringsprojecten bestaat. Bij iAdvise ondersteunen we die projecten met software op maat, ontwikkeld met het low-codeplatform Oracle APEX. Ontdek vandaag de digitale efficiëntie in de haven!

Low-code ontwikkeling werkt snel en agile, waardoor we gebrek in tijd tijdens een traject zo veel mogelijk uitsluiten. Dankzij Oracle APEX zorgen we op de snelst mogelijke manier voor een minimum viable product, wat een bedrijf tijdwinst, efficiëntie en betere data oplevert. daarnaast laat het de medewerkers vlotter samenwerken. Tenslotte genieten de klanten van een uitgebreide, sterke service.

PSA Antwerp: aanvullingen op het TOS

PSA Antwerp behoort tot PSA International uit Singapore. Dat is één van de grootste havengroepen ter wereld. In Antwerpen is PSA de grootste containerbehandelaar. Het bedrijf werkt met een eigen TOS (Terminal Operating System). Dit is een soort ERP-omgeving die op de activiteiten van een haventerminal is toegespitst.

Om snel te kunnen schakelen, ontwikkelt PSA Antwerp nieuwe features en extra functionaliteiten niet altijd meteen in het TOS zelf. Regelmatig kiest het bedrijf voor Oracle APEX. Hetzij voor add-ons die zo voor extra functionaliteiten zorgen. Hetzij bij wijze van een snelle proof of concept van features, die PSA Antwerp later in het TOS zelf bouwt.

Inmiddels heeft PSA Antwerp een twintigtal Oracle APEX-applicaties draaien die zijn ontwikkeld als aanvulling op het TOS. Eén van die toepassingen dient om gebruiksvriendelijk data aan te vullen, in plaats van rechtstreeks in het complexe TOS. Een ander voorbeeld is het operationele dashboard dat PSA Antwerp gebruikt. Dat geeft een duidelijk overzicht van de hele terminal, met tal van indicatoren. Het dashboard laat het bedrijf onder meer toe om efficiënt de planning bij te sturen. De flexibiliteit van Oracle APEX zorgt ervoor dat de applicatie vlot mee evolueert met de terminal zelf.

Het voordeel van Oracle APEX is dat de technologie toelaat snel te werken en concrete stappen te zetten. De applicatie voor de bezoekersregistratie, bijvoorbeeld, bleek makkelijk uitbreidbaar en omvat nu onder meer ook het beheer van de deelfietsen voor de medewerkers van PSA Antwerp. Evengoed zet het bedrijf Oracle APEX in om oude Excel-rapporten te moderniseren.

digitale efficiëntie in de haven

ICO: Oracle APEX-applicaties geven digitalisering vaart

ICO is gespecialiseerd in de behandeling en opslag van roll-on/roll-of cargo. In Zeebrugge en Antwerpen behandelt ICO jaarlijks ruim twee miljoen auto’s. Het bedrijf zorgt niet alleen voor het laden en lossen van de wagens. Zij voeren ook installaties en reparaties uit en staan in voor de afhandeling van verzekeringsgevallen, douaneverplichtingen, etc. Ook hier voegen Oracle APEX-applicaties extra functionaliteiten toe aan het TOS.

In de praktijk blijkt het TOS een bijzonder sterke tool voor ICO, alleen is de omgeving niet flexibel genoeg om snel in te spelen op veranderingen in de markt. En om snelle data entry te ondersteunen. Of om complexe business stromen op te volgen. Om die noden in te vullen, greep ICO vroeger naar papier of Excel. Alleen ging de rechtstreekse link met het TOS daardoor verloren. De info van de papieren documenten en de losse Excel bladen kwam pas later via manuele ingaven in het TOS terecht. Dikwijls ging er ook data verloren.

ICO vangt dit op door in te zetten op de digitalisering van het bedrijf: stap voor stap, via kleine, concrete projecten. Die toepassingen verminderen de werklast en dringen de foutenlast terug. Daarnaast ondersteunen ze een efficiëntere opvolging van de processen en maken een correcte en snelle facturatie mogelijk. Voor ICO vormt Oracle APEX het ideale platform om die digitale transformatie vorm te geven. De ontwikkeling in low-code laat toe snel resultaten te boeken en ondersteunt de integratie met andere systemen. De gebruiksvriendelijke interface zorgt ervoor dat de drempel voor de medewerkers van ICO bijzonder laag blijft.

Papierloos

Via diverse Oracle APEX-toepassingen slaagt ICO erin het gebruik van papier in het bedrijf fors terug te dringen. Een mobiele applicatie geeft de actuele positie van een wagen op de kaai of in een schip weer. Een andere geeft dan weer instructies voor het verplaatsen van wagens. Vroeger waren daar papieren lijsten voor in omloop, die niet altijd lang actueel bleven. Medewerkers moesten dan telkens weer nieuwe versies ophalen in het kantoorgebouw. Nu hebben de medewerkers altijd meteen de juiste informatie bij de hand.

Op een vergelijkbare manier zet ICO ook Oracle APEX-applicaties in om uitgevoerde tussenkomsten accuraat te registreren. Een lekke band vervangen, een schadegeval geregistreerd, een onderdeel gemonteerd, en zoveel meer. Die digitale registratie zorgt voor een snelle en complete doorstroming van alle benodigde data. Met een lagere foutenlast en een efficiëntere facturatie als gevolg! Zo helpen Oracle APEX-applicaties ICO stap voor stap op weg naar een papierloze terminal.

Zoals je dus hebt kunnen lezen, helpt digitale efficiëntie in de haven je organisatie écht wel vooruit.

Wil je meer weten wat iAdvise kan betekenen voor de digitale efficiëntie in de haven van jouw bedrijf?

Wil je weten wat we nog allemaal kunnen?

<Gerelateerd nieuws>

Deze vind je misschien ook interessant

Girl power bij iAdvise

Vind je programmeren een typische mannenjob? Well, think again. Een goede programmeur is iemand die kan luisteren, communiceren en creatief…
Lees meer
girl power bij iAdvise

Gebruiksvriendelijke offertetool voor manufacturing

Team iAdvise bouwde voor hen een gebruiksvriendelijke offertetool voor manufacturing die ook nog eens mobiel beschikbaar is en voldoende configuratiemogelijkheden…
Lees meer
Gebruiksvriendelijke offertetool voor manufacturing

Oracle APEX 23.2

Hier is Oracle APEX 23.2 met als grootste wijzigingen: de introductie van zowel Workflows, die je klikkerdeklak kan opzetten en…
Lees meer
Oracle APEX 23.2