< Digitaal maatwerk voor manufacturing >

Voorsprong creëren met digitalisering, dat is waar ondernemingen vandaag voluit op inzetten. Vandaag de dag steunen ondernemingen nog steeds op weinig flexibele software als motor voor hun bedrijfsprocessen. Dat is op zich geen probleem, maar wij tonen graag aan hoe maatwerk met het low-codeplatform Oracle APEX veel sneller voor toegevoegde waarde zorgt. De applicaties bieden meteen heel wat extra flexibiliteit zonder dat een onderneming aan haar kernapplicaties moet raken.

Samsonite

Mogelijk heb je het al meegemaakt. Als je na een vlucht je bagage oppikt, blijkt er iets misgelopen. Je koffer is beschadigd. Vroeger moest je dan het schadegeval bij een loket aanmelden en diverse formulieren invullen. Vervolgens was het aan de luchtvaartmaatschappij om haar verzekering aan te spreken. Daarna kon er pas tot actie overgegaan worden naar jou toe. Er kwam dus een administratief proces op gang dat zowel voor jou als reiziger als voor de luchtvaartmaatschappij heel wat tijd en moeite kostte. Tijd voor digitaal maatwerk voor manufacturing!

Om de klantenervaring te verbeteren, ontwikkelden we samen met reistassenproducent Samsonite op vraag van luchtvaartmaatschappij SAS de Oracle APEX-applicatie Bagsupport. Is er schade aan bagage, dan neemt Samsonite het achterliggende proces over. De klant kan nog altijd aangifte doen in de luchthaven, maar nu ook online. In dat laatste geval neemt het contactcenter van Bagsupport – gevestigd in de Zweedse vestiging van Samsonite – verder contact met de reiziger. Die krijgt een herstelling, een nieuwe koffer of een waardebon aangeboden.

Achter de service van Bagsupport zit een digitale oplossing die met diverse bedrijfssystemen communiceert, zoals de airline software die de claims registreert en de webshop van Samsonite. Alle stromen komen samen in het centrale SAP-systeem van Samsonite. Het maatwerk in Oracle APEX liet toe heel snel een oplossing te bouwen, die naadloos met de achterliggende bedrijfssystemen integreert, zonder dat daarvoor aanpassingen vereist waren.

In het geval van Bagsupport mogen we dan ook spreken van een win-win-winsituatie. De klant is snel en efficiënt geholpen. De luchtvaartmaatschappij kan zich op haar kernactiviteiten concentreren en hoeft zich niet meer te bekommeren om de afhandeling van de schadegevallen. Tot slot wint ook Samsonite. Het bedrijf creëerde met haar oplossing een extra verkoopkanaal. Intussen maken ook andere luchtvaartmaatschappijen gebruik van Bagsupport.

Samonsonite's nieuw business model

CNH Industrial

CNH Industrial bouwt machines voor de landbouw, bouwnijverheid en transportsector. In Antwerpen vindt de assemblage van aandrijfeenheden plaats, naast de productie van tandwielen, assen en behuizingen. Internationaal werken zij met diverse grote bedrijfssystemen. Voor de Antwerpse vestiging bouwen we toepassingen in Oracle APEX rond deze systemen. Deze oplossingen vervangen manuele processen die de medewerkers voorheen op papier, in Excel of in Access deden.

Intussen zijn bij CNH Industrial in Antwerpen meer dan vijftig applicaties in gebruik. De onderhoudsplanning van de productiemachines, bijvoorbeeld, steunt op een applicatie die niet alleen een stuk verouderde software vervangt, maar ook voor heel wat extra functionaliteit zorgt. De kwaliteitscontrole van de geproduceerde aandrijfeenheden steunt op een applicatie waarmee de medewerkers op een tablet een checklist afvinken. Daarmee behoort een tijdrovend papieren proces tot het verleden. Tegelijk vormt de verzamelde data de basis voor verdere analyse doorheen de levenscyclus van de aandrijfeenheden. Nog andere toepassingen tonen op de vloer een vereenvoudigde voorstelling van de zogenaamde build sheet van een order. Of registeren alle uitgevoerde bewerkingen tijdens het productieproces. Dat draagt sterk bij aan een nauwkeurige kostprijsberekening.

CNH kiest voor flexibiliteit

Productie van tandwielkasten

Een tandwielkast, gebruikt bij de bouw van auto’s en windmolens, bestaat voor een groot stuk uit maatwerk. Een vertegenwoordiger die bij een klant een order bespreekt, moet dan ook heel veel informatie ter beschikking hebben. In dit geval klopte het bedrijf bij ons aan voor de ontwikkeling van een applicatie om hun vertegenwoordigers mobiel te ondersteunen.

Samen ontwikkelden we in Oracle APEX een toepassing die voor ieder product alle specificaties, logica en mogelijke opties omvat. Alle informatie is bovendien gekoppeld aan de afspraken die er met de klanten zijn gemaakt over producten en prijzen. Want niet alle producten zijn beschikbaar voor alle klanten. En niet alle klanten kunnen op dezelfde kortingen rekenen. Deze applicatie zorgt ervoor dat de vertegenwoordiger automatisch met alle gemaakte afspraken rekening houdt. Zo bevat de afgeleverde offerte gegarandeerd de juiste opties en prijzen. Ook de klanten zelf kunnen op de applicatie inloggen. Alle informatie die ze online raadplegen is opnieuw gekoppeld aan hun specifieke profiel.

Vroeger hield het bedrijf prijslijsten bij in Excel. De complexiteit van de producten en de bijhorende prijzen maakte het ongelofelijk ingewikkeld om die lijsten up-to-date te houden. Met deze oplossing is het mogelijk om op een snelle manier een oplossing te ontwikkelen die de specifieke behoefte van het bedrijf afdekt. Het bedrijf beheert de wijzigingen in product of prijs centraal, waardoor alle vertegenwoordigers altijd met de actuele informatie op pad gaan. Tegelijk winnen ze via de applicatie heel wat tijd, omdat ze de klant direct de juiste informatie verschaffen.

Kunnen wij jou helpen met digitaal maatwerk voor manufacturing?

Wil je weten wat we met Oracle APEX nog allemaal kunnen?

<Gerelateerd nieuws>

Deze vind je misschien ook interessant

Hoe een chatbot bedrijfsprocessen efficiënter maakt

Dankzij OCI Generative AI kan je in natuurlijke taal met de chatbot praten. Zo’n chatbot wordt meestal gebruikt door medewerkers,…
Lees meer
chatbot

Lectuur voor op vakantie

Als ondernemer creëer je zelf de job die perfect bij jou past. En ja, elke job heeft uiteraard z’n minder…
Lees meer
Lectuur voor op vakantie

iAdvise goes AI!

We gingen vorige week langs op het Oracle Data & AI Forum, waar we ons verder verdiepten in de AI-toepassingen.…
Lees meer
iAdvise goes AI!