< Optimaliseer je containerplanning met AI en bespaar kosten >

Het gebruik van AI is heel nuttig in de haven- en transportsector. In een van onze vorige blogs beschreven we al hoe je Oracle AI Vector Search kan inzetten om goederen tijdens het lossen op schade te controleren. Maar wist je dat je AI ook kan inzetten om je containers efficiënter op te slaan en te verwerken? We tonen je graag hoe!

Efficiëntere plaatsing van containers

AI biedt hulp om containers efficiënt in opslag te plaatsen. Als je de containers zonder strategie plaatst, bestaat immers de kans dat een container, die je snel moet transporteren, helemaal onderaan staat. Daardoor moet de straddle carrier extra bewegingen maken die je had kunnen vermijden. Je verliest dus kostbare tijd.

Het is zeker niet evident om de meest efficiënte plaatsing van containers te bepalen. Gelukkig is Machine Learning slim genoeg om dat voor jou te doen. Een Machine Learning model voed je met de data die jouw bedrijf ter beschikking heeft. Welke schepen en vrachtwagens moet je lossen en laden? Hoeveel kades en straddle carriers zijn er beschikbaar? Daarnaast kan je zo’n model extra data te geven, zoals weersomstandigheden en informatie over getijden.

Het model analyseert al deze data en voorspelt het beste scenario om de meest kostenefficiënte plaatsing van de containers te bekomen. Zo minimaliseer je het aantal bewegingen die een container moet maken. En optimaliseer je het laden en lossen van schepen en vrachtwagens. Een model dat je voedt met informatie over het weer en de getijden berekent bovendien ook de ideale plaatsing van het schip voor het laden en lossen.

De voordelen van containerplanning met AI

Het grootste voordeel is dat je tijd en kosten bespaart omdat de containers minder bewegingen moeten maken. Zo verwerken je medewerkers makkelijk meer containers per uur. Bovendien hoeven vrachtwagens en schepen minder lang te wachten tijdens het laden en lossen.

Een efficiënte containerplanning zorgt er ook voor dat de beschikbare ruimte optimaal wordt benut. De containers worden zodanig gestapeld en opgeslagen dat je de maximale capaciteit benut, zonder de operationele bewegingen te belemmeren.

Een bijkomend voordeel is dat AI heel snel met verandering weet om te gaan. Als er bijv. plots een kade of straddle carrier uitvalt, past het model zich pijlsnel aan en berekent het een nieuwe plaatsing. Dat betekent niet alleen minder stress voor je medewerkers, maar ook meer tijd voor andere zaken.

Benieuwd hoe AI jouw containerplanning kan optimaliseren?

Wil je ontdekken welke AI use cases van toepassing zijn voor jouw bedrijf?

<Gerelateerd nieuws>

Deze vind je misschien ook interessant

Predictive maintenance met AI

Predictive maintenance maakt gebruik van AI om accurate voorspellingen te doen over wanneer er een onderhoud moet gebeuren. Een machine…
Lees meer
predictive maintenance met AI

Efficiënt documenten verwerken met AI

Het efficiënt verwerken van informatie biedt ook een enorme meerwaarde bieden voor jouw organisatie. Op het Oracle Data & AI…
Lees meer
Efficiënt documenten verwerken met AI

Inkubis Inspiration Day 2024

De Inkubis Inspiration Day 2024 is een event waar we jou kennis laten maken met de nieuwste ontwikkelingen in de…
Lees meer
Inkubis Ispiration Day 2024