Wit-Gele Kruis ondersteunt zorgtraject met APEX-applicaties

De beste zorg bieden aan patiënten, dat is het doel van het Wit-Gele Kruis. De verpleegkundigen van de Antwerpse afdeling registreren nu alle informatie over hun huisbezoeken op een tablet. De IT-afdeling van het Wit-Gele Kruis Antwerpen bouwde hiervoor de software in Oracle APEX. Ondersteund door de kennis van iAdvise.

Het Wit-Gele Kruis is een organisatie voor thuisverpleging. Ze is provinciaal georganiseerd, aangevuld met een overkoepelende federatie. Verspreid over de diverse provinciale organisaties telt het Wit-Gele Kruis zowat 8000 medewerkers. Bij het Wit-Gele Kruis Antwerpen gaat het om zo’n 1050 mensen. Dat zijn vooral thuisverpleegkundigen, maar ook een volledig team van vroedvrouwen en gezinshulpen. De IT-afdeling ondersteunt de zorgmedewerkers o.a. door het bouwen van mobiele toepassingen. Daarnaast beheren zij een vloot van 1000 tablets.

“Eerst waren de tablets bedoeld om de administratie van de huisbezoeken te ondersteunen”, vertelt Peter Daems, IT-manager bij het Wit-Gele Kruis Antwerpen. “Al snel ontstond echter het idee om ook het inhoudelijke luik van de bezoeken – de zorg zelf – via de tablets te registreren.” Het Wit-Gele Kruis Antwerpen startte een proeftraject op dat bij zou dragen aan de ontwikkeling van ‘Mijn WGK’. Dat is een online platform waar patiënten en artsen toegang zouden krijgen tot alle verzamelde informatie, om zo de zorg verder te verbeteren.

Sneller schakelen

De IT-afdeling van het Wit-Gele Kruis Antwerpen had al ervaring met het bouwen van applicaties in Oracle Forms. Voor het proeftraject gaf Peter Daems echter de voorkeur aan een nieuwe, moderne technologie. “We wilden een omgeving die ons zou toelaten snel te werken”, vertelt hij. “Tegelijk wilde ik de opgebouwde Oracle expertise van het team zo veel mogelijk meenemen in het nieuwe traject.” Om snel te kunnen schakelen besliste het Wit-Gele Kruis Antwerpen voor de combinatie van Oracle APEX en de externe kennis van iAdvise.

De technologie vormde maar deels de driver achter het project, omdat het IT-team Forms als te beperkt ervoer. “De business was hier toch de belangrijkste drijfveer”, aldus Peter Daems. “Vroeger schreven de verpleegkundigen alles op papier, nu verloopt alles elektronisch via de tablet. Voor de mensen was dat dus een hele ommezwaai.” Het resultaat is dat nu de diverse teams veel sneller en beter informatie met elkaar delen. Door het succes van dit traject besliste het Wit-Gele Kruis Antwerpen om het team van vroedvrouwen met een APEX-applicatie te ondersteunen. Op drie maanden tijd ontwikkelde het IT-team een toepassing voor het beheer van moeders en baby’s.

Gerichte zorg

“Op termijn stappen we met het complete personeelsbeheersysteem op Oracle APEX over”, stelt Peter Daems. “We willen daarbij veel meer doen dan de oude Forms-toepassingen nabouwen in Oracle APEX. Het gaat om een complete remake van de structuur van de organisatie en alle achterliggende IT.” Voor de IT-afdeling is de conclusie alvast heel eenvoudig. In Oracle APEX kan ze alles wat in Forms mogelijk was – en meer. Daarnaast scoort Oracle APEX ook nog eens goed op het vlak van de geboden grafische kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid voor de eindgebruiker.

 

Lees de case study