Stageproject met een pluim: Smart Park

Parking vinden, plekje reserveren, ticket betalen: klaar!

Dit jaar liepen Michiel en Lode stage bij ons. Als laatstejaars studenten Toegepaste Informatica dienden zij een stage te kiezen en wij waren hun eerste keuze! Hun opdracht bestond erin om “Smart Park” te bouwen. Een parking waarbij ze een web applicatie koppelen aan een IoT (Internet of Things) component.

De bedoeling van dit project was om een platform te bouwen waarin je de dichtstbijzijnde parkings kan terugvinden en ook live de beschikbaarheid van deze parkings kan controleren en reserveren. Ook wordt de betaling van de parkeertermijn volledig beheerd en uitgevoerd binnen het platform.

Raspberry Pi

Michiel en Lode koppelden het platform aan een Rasberry Pi (compacte computer) die signalen ontvangt van enkele ultrasone sensoren. De Raspberry Pi zet deze signalen om in data, die wordt vervolgens verwerkt en gevisualiseerd op het “Smart Parking” systeem. Ook de nummerplaat wordt herkend en bij het verlaten van de parking wordt meteen de rekening vereffend. Zo laat je al het gedoe met badges, parkeertickets, bonnetjes, etc. achterwege. Via hetzelfde platform beheren de parkingbeheerders hun administratie en volgen ze de status van hun parkings live op.

Inspiration Day

Vol enthousiasme toonden Michiel en Lode hun project aan onze klanten tijdens onze “Inspiration Day”. Het toont nog maar eens aan dat IoT en het verzamelen van data alsmaar belangrijker wordt. En dat het nodig is om deze data zo efficiënt mogelijk te verwerken/visualiseren eender waar, eender wanneer en op elk device.

 

Een dikke pluim op de hoeden van onze stagiairs voor het bouwen van deze knappe oplossing!

Heb jij al eens nagedacht over IoT toepassingen voor jouw bedrijf en wil jij graag eens praten over je plannen om hierin verder te gaan? Geef ons een seintje! Wij zetten alvast de koffie klaar. Contacteer ons via info@iadvise.eu