Samsonite

Project bij luchtvaartmaatschappij SAS levert Samsonite een compleet nieuw businessmodel op


Had jij ooit al eens schade aan je koffer na een vliegreis met de luchtvaartmaatschappij SAS? Snel gemeld, makkelijk verholpen? Dat komt door een nauwe samenwerking tussen iAdvise en Samsonite, wereldleider van reiskoffers. Zij bouwden namelijk de applicatie Bagsupport, een toepassing voor schade claims gebouwd in Oracle APEX. What’s in it for whom? Wel, iedereen wint met Bagsupport: de luchtvaartmaatschappij verlaagt de kostprijs van beschadigde bagage, de klanten krijgen meer service en Samsonite heeft er een extra verkoopkanaal bij.

De applicatie

“Vanuit Scandinavië kwam de vraag om applicatie te bouwen voor schade claims bij luchtvaartmaatschappij SAS”, vertelt Jouric Van Veerdeghem, Business Objects Global Team Lead bij Samsonite. “Met behulp van de applicatie Bagsupport behandelen we alle dossiers van beschadigde reiskoffers van SAS in Denemarken, Zweden en Noorwegen. Heeft een reiziger schade aan z’n bagage op een vlucht van SAS in een van de bovengenoemde landen, dan neemt Samsonite het hele achterliggende proces over. De klant doet ter plaatse aangifte en in acht luchthavens is een voorraad Samsonite koffers aanwezig. Zo ruilt de klant de beschadigde koffer meteen in en is het probleem onmiddellijk opgelost.”

Jouric Van Veerdeghem, Business Objects Global Team Lead bij Samsonite: “Voor de ontwikkeling van Bagsupport lag de nadruk op gebruiksgemak, flexibiliteit en snelheid. Gezien onze eerdere ervaring lag het voor de hand om opnieuw voor de combinatie van iAdvise en Oracle APEX te kiezen.”

In de andere luchthavens doet de reiziger aangifte bij de desk van SAS of online. Daarna neemt het contactcenter van Bagsupport in Zweden contact op met de reiziger. Jouric Van Veerdeghem: “Soms krijgt de reiziger een nieuwe koffer of een waardebon voor onze boetieks of online shop. Soms stellen we een herstelling voor.” Alles samen behandelt Samsonite jaarlijks zo’n 15.000 dossiers voor SAS. Daarnaast voorziet Samsonite de hele Scandinavische crew van SAS (9000 medewerkers) van een kofferset.

Thuis in alle processen

Achter de service die Samsonite via Bagsupport aan SAS biedt, zit een applicatie die met diverse bedrijfssystemen communiceert. Dan hebben we het over WorldTracer, de airline software waarmee SAS de claims registreert. Die communiceert met de webshop op Salesforce.com en met het HR-pakket. Alle stromen komen samen in het centrale SAP-systeem van Samsonite. De operationele rapportering gebeurt dan weer via SAP Business Objects. De eigenlijke rapporten koppelt Samsonite dan terug naar WorldTracer bij SAS.

“Omdat we op korte termijn een oplossing voor Bagsupport moesten uitwerken, kozen we voor een maatwerk applicatie gebouwd in Oracle APEX. De voorbije jaren deden we al heel wat ervaring op met de ontwikkeling van kleinere applicaties in Oracle APEX. In die context hebben we een hechte relatie opgebouwd met iAdvise. Op vijf maanden was deze applicatie klaar.”

Nieuw model

Na een jaar bij SAS blijkt Samsonite met Bagsupport over een rendabel businessmodel te beschikken. Dat is voldoende reden voor hen om de oplossing verder uit te werken en ook aan andere luchtvaartmaatschappijen aan te bieden. Samsonite werkt daarvoor opnieuw samen met iAdvise.

Het project past perfect binnen de evolutie van het bedrijf. Samsonite vindt zichzelf opnieuw uit als full-service leverancier voor luchtvaartmaatschappijen en boort zo een compleet nieuwe markt aan.

Lees hier de volledige case study