Oracle APEX upgrade


Oracle APEX: minimale code, maximaal resultaat

Waarom telkens de code opnieuw willen uitvinden? Oracle APEX gaat voor een pragmatische aanpak. De tool maakt optimaal gebruik van herbruikbare templates en oplossingen, waardoor de doorlooptijd van een ontwikkelingstraject spectaculair ingekort wordt.

Wat is low-code?

Het principe van low code development is eenvoudig: je bouwt een oplossing met zo weinig mogelijk nieuwe code. De techniek is erop gericht zo veel mogelijk bestaande templates en plug-ins te hergebruiken. Oracle APEX is een voorbeeld van zo’n RAD-tool (Rapid Application Development). Het gaat om een framework dat Oracle gratis toevoegt aan de Oracle Database. Als gevolg daarvan duiken APEX-toepassingen logischerwijs vaak op bij bedrijven die Oracle Database in huis hebben. In ons land gaat het onder meer om organisaties als het Vlaams Parlement, Samsonite, het Wit-Gele Kruis Antwerpen en BASF. Geen Oracle Database in huis? Geen probleem, met APEX bouwen we web applicaties die ook in de cloud kunnen gedeployed worden.

Rapid Application Delivery

RAD is gericht op snelheid. Dat betekent echter helemaal niet dat de ontwikkelaars van een APEX-toepassing het niet zo nauw zouden nemen met de spelregels. De snelheid gaat nooit ten kosten van kwaliteit of veiligheid. Dat heeft opnieuw alles te maken met de voorkeur voor hergebruik. Als ontwikkelaar hoef je niet telkens weer van nul te beginnen. Via de APEX community zijn allerhande templates en plug-ins beschikbaar. Vindt de ontwikkelaar daar niet meteen wat nodig is, dan kan hij of zij alsnog zelf aan de slag. En natuurlijk is het mooi als die nieuwe template naderhand ook de weg naar de community vindt. Zo versterkt de APEX-wereld zichzelf.

Flexibel maatwerk

Oracle APEX staat vooral bekend als een framework dat zich richt op toepassingen die bedrijfsprocessen vereenvoudigen en automatiseren. Het gaat om zogenaamde data-driven webapplicaties, vaak ingeschakeld voor backofficetoepassingen, data-ingave, data-integratie en rapportering. De sterkte van APEX is daarbij dat het framework veel ruimte biedt om een oplossing perfect af te stemmen op maat van de processen van de organisatie. Bij hergebruik van bestaande templates of plug-ins kan dat trouwens ook, omdat APEX op een eenvoudige manier verregaande parametrisering toelaat. De technologie onderscheidt zich op die manier duidelijk van andere RAD-tools, die de ontwikkelaar vaak een eerder rigide omgeving aanbieden. Oracle APEX positioneert zich op die manier als het beste van twee werelden, ergens tussen no code en full control in.

Gebruikers van APEX-toepassingen vind je in zowat alle sectoren en domeinen. Zodra er op de achtergrond een aanzienlijke hoeveelheid data komt kijken – over klanten, producten, transacties, noem maar op – biedt APEX een antwoord. Bedrijven kiezen voor de technologie omdat ze snel een flexibele maatwerk toepassing biedt.

Benieuwd naar wat Oracle APEX voor jouw business kan betekenen? Stel je vraag aan de experten van iAdvise!