Kscope18

iAdvise @ Kscope18: first time attendees An & Robin

Robin en ik zakken voor de allereerste keer af naar de ODTUG Kscope, de grootste Oracle Developer conferentie ter wereld in het Disney World Resort in Orlando (Florida). Hij mag er presenteren en ik ga mee als z’n “chaperonne”. Collega’s die al eens bij waren, spreken allemaal hun enthousiasme uit, dus onze verwachtingen zijn hoog gespannen! “Je gaat er interessante presentaties volgen, toffe mensen ontmoeten, op een knappe locatie zitten, maar ook enkele drukke en vermoeiende dagen tegemoet gaan”. En hadden ze gelijk? Wees maar zeker!

Robin en ik met ons hotel op de achtergrond, onderweg naar de sessies in het Dolphin Resort

Robin en ik met ons hotel op de achtergrond, onderweg naar de sessies in het Dolphin Resort

Onze eerste keer op Kscope18…

Als Kscope “newbies” is het op voorhand een beetje zoeken in de planning. Wanneer vertrekken we juist? Gaan we een avond vrij hebben om de omgeving te verkennen? Wat houden de symposiums op zondag in? En de deep dive op donderdag? Wat valt er zeker niet te missen? Het is allemaal nog wat onbekend terrein voor ons.

We besluiten een vlucht te boeken op zaterdag. Op zondag beginnen de symposiums en die mogen we zeker niet missen. Helaas komt onze vlucht pas ‘s avonds aan en missen we wel de “Community Service Day”, een dag die in het teken staat van iets terug te geven aan de lokale bevolking. Dit jaar vindt deze activiteit plaats in de Member Grocery Center van UP Orlando en je helpt er bij het uitladen van dozen, het bijvullen van rekken en het opruimen van het centrum. Als je ooit naar Kscope gaat, denk er dan zeker over na om deze dag toch al mee te pikken. Het is de ideale gelegenheid om je steentje bij te dragen, maar ook om andere deelnemers te leren kennen.

“Ken je deze al?”

Zondag gaan we van start met de symposiums. Die lichten toe wat de plannen zijn op het gebied van Oracle database en Oracle APEX. Ook voor de andere tracks van Essbase, EPM, BI analytics, Visualization, Planning, Financial Close, Big Data en Data Warehousing worden zo’n sessies georganiseerd. We krijgen hier onder andere een leuk nieuwtje mee over de “Ask Tom Office Hours”. Ken je deze al? Het is een maandelijkse live Q&A sessie met een Oracle expert! Op donderdag 28 juni lanceren ze de eerste APEX “Ask Me Anything” sessie met Joel Kallman! Dat en nog veel meer komen we te weten tijdens deze symposiums.

“If you need me, I’ll be at the bar”

Zondag is onze eerste volledige dag op de conferentie, dus we komen voornamelijk nieuwe gezichten tegen. Tijd om wat mensen te leren kennen! De Community Service Day hebben we gemist, dan maar meteen naar plan B: de bar! Het valt ons op dat alle deelnemers erg open en benaderbaar zijn, van de mede-Belg tot de vice president van ODTUG: ze zitten allemaal maar op een “Hi, how are you doing?” van je vandaan. Na de sessies wordt de bar onze vaste ontmoetingsplek om nieuwe mensen te leren kennen en wat bij te praten.

Presentation, presentation, presentation!

De volgende drie dagen zitten volgepland met presentaties, presentaties en nog meer presentaties: een overvloed aan informatie en kennis! Ze vallen per 8 sessies samen waardoor Robin en ik ons opsplitsen om zo op de verschillende sessies oren en ogen te hebben. Tegen een tempo van +/- 5 presentaties per dag leren we heel wat bij over Oracle APEX en de Oracle Database. Bijv. hoe je heel eenvoudig een APEX-applicatie opsmukt en er je eigen stijl aan geeft (hint: met CSS). Ook het belang van een veilige applicatie wordt meermaals herhaald en hoe je dit precies in APEX configureert. Ook de Do’s en Don’ts voor een performante query komen aan bod… en nog veel meer!

Volg #orclapex op twitter, schrijf een blog

Ook niet-technische informatie nemen we mee, zoals het belang van twitter en het schrijven van blogs voor de APEX Community. De Kscope conferentie is een enorme motivatie om hiermee aan de slag te gaan. Je krijgt meteen zin om de nieuw aangeleerde kennis uit te proberen, blogs te schrijven en al je informatie te delen. Maar ook om toch maar een twitter account aan te maken en meteen op de hoogte te zijn met de laatste nieuwtjes via de hashtag #orclapex. Wat is het eerste dat ik deed toen ik thuiskwam, denk je? Jawel, een twitter account aanmaken en deze blog schrijven!

Symposium op zondag

Maar dé presentatie waar wij het meest naar uitkijken is natuurlijk die van Robin: Cross Workspace Application Authentication Using JSON Web Tokens. En hij doet dat geweldig goed! De reviews zijn dan ook heel positief. Wist je trouwens dat Robin de jongste presentator op Kscope18 is? Top gedaan Robin, hopelijk sta je er volgend jaar weer!

De jongste presentator op Kscope18: Robin

Avondvullende activiteiten

En ’s avonds? Wij vervelen ons geen moment! Iedere avond staat er iets gepland. Op maandag hebben we de APEX Open Mic, volgens insiders een heel gezellige meetup met mede-APEX’ers, maar in werkelijkheid een beetje in het water gevallen door de Lypsinc battle die nèt iets te luid staat in de ruimte ernaast.

Dinsdag nemen we voor onszelf een vrije avond en bezoeken we Disneyworld. In de conferentieruimte van het hotel houden ze net die avond ook een puppy therapy sessie. Jammer dat we dat moeten missen, maar als je op wandelafstand van de Hollywood Studios zit, kan je dat niet laten passeren!

Woensdagavond, de laatste avond, is het tijd voor hét event, aangekondigd als “Special Event”. We gaan met bussen naar Andretti, een plek ingericht als indoor amusementspark. Je kan er karten, bowlen, laser shooten, er is een touwenparcours en vele andere videospelletjes, eten en drinken à volonté (de springrolls zijn overheerlijk), kortom, het is af! Om 11PM moeten we helaas afronden en krijgen we de keuze: de bus naar het hotel of de bus naar de afterparty. Stikkapot maar… we kunnen nu toch niet naar het hotel gaan?! En gelukkig niet, want de afterparty is top! Iedereen staat te dansen, inclusief Robin en ikzelf. De club is voor de gelegenheid exclusief voor Kscope18 afgehuurd tot 2 AM. Daarna gaat het richting hotel voor de after-afterparty. Het is een vermoeiende avond maar het levert me toch een selfie met het APEX development team op!

En nu jij!

Begint het ook bij jou te kriebelen? Dien dan zeker ook een abstract in! Als die geselecteerd wordt, presenteer jij op de volgende edite van Kscope19 in Seattle. Ik ga het zeker proberen!

Het klinkt cliché, maar het is waar: Kscope18 was een unieke ervaring!

See you next year!