Iedereen haalt z’n voordeel uit low-code

Low-code ontwikkeling is sterk in opmars. Dat hoeft niet te verbazen wanneer je weet dat iedereen er voordeel uit haalt, zowel de opdrachtgevers als de ontwikkelaars.

Het principe van low-code is eenvoudig: je bouwt een technologische oplossing met zo weinig mogelijk nieuwe code. De techniek is erop gericht zo veel mogelijk bestaande templates en componenten te hergebruiken. Oracle APEX is een voorbeeld van een low-code framework en is inzetbaar om zowat elk type van webapplicatie te kunnen bouwen.

Snelheid voor de opdrachtgever

Low-code is een vorm van technologische ontwikkeling die gericht is op snelheid en staat dan ook al langer bekend als Rapid Application Development (RAD). De doorlooptijd van de ontwikkeling van een web applicatie kan dankzij low-code drastisch verminderd worden. Deze kan vijf tot tien keer lager liggen dan de ontwikkeling van diezelfde applicatie in de klassieke ontwikkelmethodieken. Anders gezegd: de time-to-market van een nieuwe toepassing is dus vijf tot tien keer korter. Dit laat een bedrijf toe heel snel in te spelen bij het veranderen van bedrijfsprocessen, maar ook op een opportuniteit of een verandering in de markt.

Een klassiek ontwikkelingstraject vraagt van de business vaak maanden geduld. Het risico bestaat dat na die tijd de opportuniteit of use case alweer is verdwenen of veranderd. Het laat toe om binnen een zeer korte tijd een oplossing op te leveren. Bovendien kun je met low-code een ontwikkelingstraject eenvoudiger bijsturen terwijl het nog loopt. Dat zorgt voor een nieuwe kijk op de application lifecycle. Zo kan onder andere de eerste testfase al zeer vroeg plaats vinden terwijl de ontwikkeling nog bezig is. Hierdoor kan er sneller feedback terugvloeien naar de ontwikkeling wat de kwaliteit van de applicatie alleen maar ten goede komt. 

Minder code en een hogere ontwikkelingssnelheid zorgen automatisch ook voor lagere kosten. De IT-afdeling heeft minder resources nodig voor ontwikkeling met low-code en kan haar medewerkers dus sneller voor andere projecten vrij maken.

Snelheid voor de ontwikkelaar

Een low-code platform zoals Oracle APEX is zeer intuïtief in gebruik. Dit verlaagt de drempel om met low-code van start te gaan. Met een goede basiskennis rond programmeren kun je makkelijk aan de slag, ook al beschik je nog niet over veel ervaring met het platform in kwestie. Wat volgt is een zeer steile leercurve en bereik je al heel snel een mooi resultaat.

Bovendien is het ontwikkelen van een applicatie met low-code aangenamer dan met klassieke technologieën: minder repetitief, meer intuïtief en declaratief. Het zorgt ervoor dat de ontwikkelaar zich op de eigenlijke use case kan concentreren. Het laat hem of haar toe gericht te werken in functie van de opdracht van de klant. Het levert sneller resultaat op, waardoor er sneller met een demo naar de klant kan worden gegaan, sneller feedback ontvangen wordt en uiteindelijk sneller tot een beter eindresultaat komt.

Bij low-code development werkt de ontwikkelaar automatisch nauw samen met de business. Zo ontstaat er meer betrokkenheid. Interessant daarbij is dat de ontwikkelaar zich ontpopt tot een echte full stack developer, die zowel op de database en de back-end werkt, als op de user interface en de front-end.

Low-code vandaag en morgen

Bij iAdvise ademen we low-code en dit doen we reeds sinds 2004! We hebben de evolutie vanaf de eerste rij gevolgd en we zijn rechtstreeks getuige geweest van de opmars van low-code. We zijn er dan ook van overtuigd dat low-code het heden en de toekomst is van applicatieontwikkeling.

Vanwege het tekort aan IT-profielen op de arbeidsmarkt en een stijgende workload moeten er betere alternatieven gezocht worden voor de standaard ontwikkelmethodes. Low-code zal hier een zeer sterke rol in spelen vanwege de tijdswinst en kostenbesparing die het met zich meebrengt. We leven in een wereld waar alles sneller beweegt, waar nieuwe oplossingen morgen reeds verouderd kunnen zijn.

We beloven je, eens je start met low-code ontwikkeling en de voordelen kan ervaren, gaat er een waaier aan mogelijkheden voor je open! Lees hier alvast de ervaringen van onze huidige klanten.

Meer weten over low-code en hoe wij onze expertise inzetten om je hiermee verder te helpen? Contacteer ons via info@iadvise.eu