Gegarandeerd 3x meer succes met maatwerk in Oracle APEX

In de IT-sector roept maatwerksoftware uiteenlopende associaties op. Perfect afgestemd op de behoefte van de onderneming, jazeker, maar ook duur en lastig in onderhoud. Bij maatwerk met low-code valt elk voorbehoud echter weg.

 Maatwerk is een brede term. In de eerste plaats denken we aan software die op maat van een bedrijf is ontwikkeld. Maar even goed wijst maatwerk op een aanpassing aan of aanvulling op een standaardpakket. Strikt gezien levert maatwerk altijd het beste resultaat. De software is immers perfect afgestemd op het probleem dat ze oplost – niets meer, niets minder. En toch is er vaak een onoverkomelijke drempel. De ontwikkeling van maatwerk kost immers tijd en geld.

Speciaal proces maakt het verschil

Het leidde tot de praktijk waarbij bedrijven hun processen te strak standaardiseren, om toch maar met standaardsoftware te kunnen werken. Biedt dat dan de beste uitweg? Lang niet altijd. Soms is een speciaal proces net datgene waarmee een bedrijf in de markt het verschil maakt. Neem bijvoorbeeld Uber. Bij de afhandeling van het proces voor betaling van belastingen wereldwijd komen heel uiteenlopende, maar ook heel specifieke elementen om de hoek kijken: allerlei types van belasting, complexe berekeningen en registraties.

Uiteraard bestond daar geen standaardsoftware voor. Voor het bedrijf was het lange tijd behelpen met spreadsheets, toepassingen voor document en proces management naast Oracle EBS voor de eigenlijke verwerking van de betaling. Die versnipperde omgeving was echter niet voldoende schaalbaar voor de groei van de onderneming – met gemiste deadlines en boetes als mogelijk gevolg. Omdat dit proces een bedrijfskritische factor vormt, besliste het bedrijf het met maatwerksoftware als extensie op Oracle EBS te ondersteunen.

Snelle ROI

Oracle Application Express (APEX) neemt de belangrijkste drempels voor maatwerk weg: tijd en geld. APEX is een low-code omgeving die licentie-vrij is meegeleverd met de Oracle Database. Low-code laat de ontwikkelaar toe zich helemaal op het business probleem te concentreren, zonder de overhead die bij een klassieke ontwikkeling komt kijken. Om een idee te geven: APEX vereist geen specifieke kennis rond user interfaces of session management. Dat soort elementen zit in de oplossing ingebouwd. Het liet Uber toe om een bijzonder bedrijfskritische financiële applicatie neer te zetten in slechts drie maanden tijd.

De snelle doorlooptijd zorgt voor een korte terugverdientijd. Dat Oracle APEX gratis beschikbaar is, werkt als een incentive. Dat APEX als tool ook mee de snelle ROI definieert, is zonder meer een succesfactor. Bijkomend voordeel is dat APEX een laagdrempelige omgeving aanbiedt. Wie al vertrouwd is met Oracle, gaat ook snel met APEX aan de slag – of toch heel wat sneller dan wanneer het bedrijf voor maatwerk in pakweg Java of .NET zou kiezen. APEX biedt daarbij een flexibiliteit die de vertrouwde agile methodes overtreft. Praten we over APEX, dan is de term hyper agile op zijn plaats.

Focus op de business rules

En wat dan met de onderhoudbaarheid van een APEX-toepassing – die andere struikelblok voor maatwerk? Low-code focust voornamelijk op business logic. Onderhoud en aanpassingen situeren zich op het niveau van de business rules. Wie de best practices in acht neemt, heeft aan APEX dan ook een heel onderhoudsvriendelijke omgeving. Trouwens, via een partner als iAdvise is het mogelijk de maatwerk toepassing als managed application af te nemen. Zo geniet de onderneming van het beste van twee werelden: een applicatie perfect op maat, maar tegelijk tegen vaste, voorspelbare kosten aangeboden in de cloud.

Meer weten over wat maatwerk met Oracle APEX voor jouw onderneming kan betekenen? Contacteer ons!

Wil je Oracle APEX zelf ervaren? Kom dan naar onze Low Coding Workshop op 2 mei in Bodegraven. Je kan dan kennismaken met de voordelen van APEX om je bedrijf geld en tijd te besparen in software ontwikkeling. Schrijf je hier in.