implementatie en beheer

Dit is een reeks van 3 blogs:

1 – Een B2B e-commerce platform op maat: hoe begin je hieraan?
2 – Een B2B e-commerce platform op maat: vind je technologische match!
3 – Een B2B e-commerce platform op maat: implementatie en beheer.

B2B e-commerce platform op maat: implementatie en beheer

In onze vorige blogposts stelden we vast dat almaar meer B2B-bedrijven in een e-commerce platform investeren. We stonden allereerst stil bij de strategische overwegingen die daarbij horen. Daarna gingen we dieper in op het belang van de juiste technologische match. Biedt maatwerk voor jou de best passende uitkomst? Dan begeleiden we jou als partner bij het hele traject. We bouwen jouw B2B e-commerce platform met Oracle APEX. Het gebruik van deze low-code tool laat ons toe om voor jou snel en kostenefficiënt het passende platform te bouwen. Aansluitend kruipen we in de rol van implementator en all-round service provider. Lees hier hoe we de implementatie en het beheer aanpakken. 

Van concept en ontwikkeling tot implementatie en onderhoud

Bij iAdvise houden we alle pistes open. We staan met plezier in voor het hele voorbereidende traject, de analyse en de selectie van de oplossing. Zoals we in onze twee vorige blogposts uit de doeken deden. Evengoed staan we klaar om daarna een projectteam samen te stellen en ook de eigenlijke implementatie uit te voeren. Daarbij geniet je optimaal van de ervaring en expertise die we doorheen de jaren rond B2B e-commerce opbouwden.

We gaan telkens heel planmatig te werk. Terwijl we in de vorige fasen van het project via een pragmatisch stappenplan een eerste kader opzetten (behoeften en doelstellingen, functionele analyse, technologische keuze, minimum viable product), gaan we nu dieper in op de praktische uitwerking van de oplossing. We stellen een projectteam samen en bereiden de kick-off voor, inclusief een communicatieplan voor de diverse stakeholders. We zorgen voor een projectplan met concrete doorlooptijden en organiseren de onderlinge afstemming tussen de verschillende teams.

Aansluitend start de ontwikkeling. We werken daarbij op een agile manier, gebaseerd op tweewekelijkse sprints. Dat laat ons toe de scope goed onder controle te houden. Zo kunnen we ook in rechte lijn afgaan op de datum voor de geplande go-live met het minimum viable product. Daarna volgt een stapsgewijze uitbreiding met extra functies. Dat gebeurt volgens de richtlijnen die zijn opgesteld in het toekomstplan voor de verdere technologische ontwikkeling van de oplossing. Om al die stappen adequaat op te volgen, voorzien we telkens de bijhorende support en managed services.

Haal alles uit je B2B e-commerce platform

Door ons in te schakelen als partner, kun jij als bedrijf focussen op de zaken waarmee je via jouw platform het verschil maakt. Dan hebben we het met name over content en beleving, los van de pure technologie.

Zorg daarbij voor een inhoudelijk rijk platform, met uitgebreide productinformatie die je B2B-klant op zijn beurt kan gebruiken, bijvoorbeeld op zijn B2C-platform. Zo vergroot je je differentiatie in de markt. Idem voor de algemene look and feel van het platform. De bezoeker moet er makkelijk z’n weg vinden, bijvoorbeeld via een slimme zoekfunctie. Maar evengoed moet het platform ook inspiratie bieden en suggesties doen rond producten, met aanbiedingen in bundels, met promoties, etc. Speel gerust het platform uit als een online toonzaal!

Bovenal moet het platform gebruiksvriendelijk zijn, ongeacht of de klant via een pc of een smartphone zijn bestelling wil plaatsen. Daarom mag een B2B-platform op het vlak van gebruiksgemak en klantenervaring niet onderdoen voor wat we vandaag van een B2C-platform gewend zijn.

Achter de schermen zorgen wij voor alle technologische antwoorden. Dit faciliteren we door een vlotte integratie met ERP, CRM, MDM en PIM. Daarnaast zorgen we voor een vloeiende check-out met geïntegreerde systemen voor facturatie en betaling. Uiteraard krijg je ook makkelijk toegang tot de bestelhistoriek en de ondersteuning van herhaalaankopen. We regelen realtime informatie over de status van een bestelling. En nog zoveel meer.

Tot besluit

De B2C-sector is de voorbije jaren snel veranderd. Wie niet onmiddellijk mee was in het online verhaal, kijkt vandaag tegen een onoverbrugbare achterstand aan. In het B2B-segment verloopt de digitalisering trager. Toch valt ook hier geen tijd meer te verliezen! B2B levert aan B2C en speelt zo mee in op de behoeften van de B2C-klant.

Wij hopen dat we met de voorbije drie blogposts duidelijk hebben gemaakt dat je een B2B e-commerce platform best niet als ‘zomaar een webshop’ benadert. Het platform is de realisatie van de e-commerce strategie – en zo van de toekomst – van je onderneming. Wij zijn er klaar voor, zowel om die strategie te helpen uittekenen, de juiste technologie te zoeken, als dit alles in de praktijk om te zetten.

Wil je graag eens met ons sparren over het bouwen van je B2B e-commerce platform? Contacteer ons.

Meer weten over iAdvise en Oracle APEX? Ontdek het hier.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 + 4 =