B2B e-commerce platform op maat

Dit is een reeks van 3 blogs:

1 – Een B2B e-commerce platform op maat: hoe begin je hieraan?
2 – Een B2B e-commerce platform op maat: vind je technologische match!
3 – Een B2B e-commerce platform op maat: implementatie en beheer

Een B2B e-commerce platform op maat bouwen: hoe begin je hieraan?


Elke
succesvolle B2B e-commerce implementatie begint met een goede strategie. Daar komen een aantal cruciale vragen bij kijken. Waarom wil je investeren in een B2B e-commerce platform? Waar liggen de behoeften van je klanten? Hoeveel kost een B2B e-commerce platform? Schaf je een pakket aan of laat je je platform op maat bouwen? Een B2B e-commerce platform op maat bouwen: hoe begin je hieraan? Met de juiste voorbereiding ben je helemaal klaar om een sterk platform te bouwen binnen een normale tijd én binnen een correct budget.

Wellicht kunnen we best starten met een definitie van wat we onder B2B verstaan. Voor ons gaat het om bedrijven die aankopen doen bij andere bedrijven – zoals groothandelaars – om de producten daarna aan te bieden aan professionele klanten. Een groothandel voor de horeca, bijvoorbeeld, koopt zijn assortiment bij tal van leveranciers aan. Via een B2B e-commerce platform plaatsen de klanten van die groothandel – zoals hotels en restaurants – online bestellingen bij de groothandel.

Waarom investeren in een B2B e-commerce platform?

Er zijn tientallen redenen te bedenken waarom de groothandel uit ons voorbeeld voordeel haalt uit een B2B e-commerce platform. Het online kanaal ontvangt heel wat bestellingen die anders via telefoon, fax of e-mail bij het bedrijf aankomen. Het elektronische bestelproces is gestroomlijnd en grotendeels geautomatiseerd. Het zorgt ervoor dat de bestaande verkoopteams meer klanten en meer bestellingen aankunnen – en daarbij minder fouten maken. Bovenal kunnen ze hun tijd nuttiger besteden: niet aan het overtikken van papieren bestelbonnen, maar aan het bijstaan van de klanten met hun ervaring en expertise.

Met een B2B e-commerce platform speel je bovendien makkelijker in op de wensen van je klanten. Zij willen snel en efficiënt een bestelling kunnen plaatsen. Dus ook buiten de kantooruren en met zo weinig mogelijk tijdverlies. Lukt dat niet? Dan vinden ze snel de weg naar de concurrentie. Een B2B e-commerce platform laat je toe de klant centraal te plaatsen: met een assortiment op maat, aangepaste prijzen en promoties, en bovenal een positieve klantervaring.

Via een B2B e-commerce platform geeft de klant bijvoorbeeld makkelijk zijn wekelijkse of maandelijkse herhaalaankopen door. Evengoed heeft de groothandel via het platform een duidelijk zicht op het bestelgedrag en de bestelvolumes van de klant. Dat biedt dan weer mogelijkheden tot gerichte, bijkomende ondersteuning van de klant, bijvoorbeeld met het oog op up-selling.

Strategische beslissingen

Eenmaal je overtuigd bent van de voordelen van een B2B e-commerce platform, blijven er nog heel wat strategische beslissingen te nemen. Wil je zo snel mogelijk met een bescheiden initiatief van start gaan (het zogenaamde minimum viable product)? Of liever toch meteen met een platform dat ook promoties, incentives en allerlei inspiratie omvat? Alleen voor bestaande of ook voor nieuwe klanten? Met een oplossing die aanbevelingen doet om extra verkoop te genereren?

Een sterke software provider, die strategisch meedenkt, staat je bij tijdens elke fase van je project: van bij de start al, met advies rond alle strategische beslissingen die je moet nemen. En dan hebben we het niet alleen over de functionele invulling en uitbouw van het platform, maar ook over alle consequenties die daaruit volgen op het vlak van timing en budget.

Maatwerk hoeft niet duur te zijn!

Zijn alle knopen doorgehakt? Dan kan je erover nadenken om een B2B e-commerce platform op maat te bouwen. Hiermee realiseer je op maat van je behoeften een minimum viable product. Low-code development is hier dé geschikte oplossing voor.

Er zijn op de markt uiteraard ook standaardpakketten beschikbaar. Die verplichten je echter om in één keer een grote investering te doen in een groot aantal functionaliteiten die je in eerste instantie niet gebruikt. Sommige pakketten hanteren bovendien ingewikkelde licentievoorwaarden, bijvoorbeeld waarbij je betaalt in functie van de transacties die via het platform verlopen.

Heb je al eens over Oracle APEX gelezen?

Conclusie

Zoek jezelf een partner die je het beste van twee werelden biedt: maatwerk dat dankzij het gebruik van low-code development altijd betaalbaar blijft. Bovendien biedt de aanpak van een low-code partner als Oracle APEX een beter zicht op de omvang van alle verwachte kosten, zowel voor de ontwikkeling als voor het operationele gebruik en beheer. Trouwens, bedrijven die al een Oracle database in gebruik hebben, betalen niet eens extra licentiekosten. Voor hen is het gebruik van Oracle APEX gratis!

De voorbije jaren hebben we bij iAdvise een unieke expertise uitgebouwd rond de ontwikkeling van B2B e-commerce platformen. Het gebruik van low-code laat ons toe om voor iedere klant op de snelst mogelijke en meest kostenefficiënte manier het best passende platform te bouwen.

In het volgende deel van onze reeks gaan we dieper in op de juiste technologische match voor elk B2B e-commerce platform. Lees ‘m hier!

Heb je graag alvast contact met ons? Dat kan hier!

Wil je meer weten over iAdvise? Ontdek ons aanbod.