technologische match

Dit is een reeks van 3 blogs:

1 – Een B2B e-commerce platform op maat: hoe begin je hieraan?
2 – Een B2B e-commerce platform op maat: vind je technologische match!
3 – Een B2B e-commerce platform op maat: implementatie en beheer.

B2B e-commerce platform op maat bouwen: vind je technologische match

Elke succesvolle B2B e-commerce implementatie begint met een goede strategie. Met de juiste voorbereiding ben je helemaal klaar om een sterk platform te bouwen binnen de verwachte tijd én binnen een correct budget. Daarna komt het erop aan om de beste software partner te vinden. Vind je technologische match!

In onze vorige blogpost legden we uit waarom het zinvol is om in een B2B e-commerce platform te investeren. We zochten antwoorden op de strategische vragen die een bedrijf zich daarbij moet stellen, niet alleen op welke manier het zo’n platform in zijn bedrijfsvoering kan inpassen, maar ook hoe het de start van zo’n project best kan benaderen. We hadden het daarbij al kort over de voordelen van maatwerk in low-code development, bijvoorbeeld met Oracle APEX.

Welk B2B e-commerce platform past het best bij jouw organisatie?

Eenmaal de beslissing is genomen om voor zo’n platform te gaan, wil je uiteraard zo snel mogelijk tot de oplossing komen die het best bij je organisatie past. Twee elementen zijn daarbij heel belangrijk. Ten eerste snelheid, want je wil je time-to-market zo kort mogelijk houden. En ten tweede functional fit, want je verlangt van je platform dat het perfect aansluit op de bestaande bedrijfsprocessen.

In de praktijk komt het erop neer dat je een keuze maakt voor een van de vele pakketoplossingen die in de markt beschikbaar zijn of voor een ontwikkeling op maat van jouw specifieke behoeften. Om die keuze correct te kunnen maken, moet je met een hele reeks factoren rekening houden. Werk je met een ERP-systeem? Heb je een strategie rond Master Data Management? En hoe moet het platform passen binnen de stack die al in je bedrijf aanwezig is?

Kosten en timing

Bij de zoektocht naar antwoorden let je uiteraard ook op het kostenplaatje. Ga je alles on-prem plaatsen? Of wil je het in de cloud hebben? Kies je voor een pakketoplossing, ga dan zeker in detail na welke kosten er aan het gebruik van de software zijn. Want sommige pakketten lijken wel goedkoop bij aanschaf en rekenen nauwelijks licentiekosten aan. Maar daarna vragen ze wel een percentage op elke gerealiseerde transactie of blijkt het erg te duur te zijn om de basisversie verder uit te bouwen. En wat met de kosten van hosting? Of voor de aanpassing van een specifieke functionaliteit? Er zijn dus heel wat zaken waarop je dient te letten.

Zoals gezegd zal de gewenste timing een invloed hebben op de uiteindelijke beslissing. Tijdens de corona crisis bleek nog maar eens dat time-to-market essentieel is. Wie bij de uitbraak van de crisis nog niet over een B2B e-commerce platform beschikte, deed er alles aan om zo snel mogelijk live te zijn met een zogenaamd minimum viable product. De beschikbaarheid van alle product data is daarbij cruciaal. Met die informatie heb je namelijk een belangrijke voorsprong wanneer je je platform invult.

Bedrijfscultuur

Heb je een duidelijk zicht op wat je wil, wanneer je dat wil en hoeveel het mag kosten? Vergeet dan ook niet om rekening te houden met de ervaring en de bedrijfscultuur van de partner die je voor ogen hebt. Als de goedkoopste of snelste oplossing afkomstig is van een bedrijf dat jouw sector niet kent of jouw manier van werken niet begrijpt, dan bestaat de kans dat het project alsnog functioneel naast de rails belandt en daardoor vertraging oploopt.

Bij iAdvise maken we er een punt van je doorheen de hele zoektocht naar de beste technologische match te begeleiden. We helpen je met de time to market, kostenstructuur, master data management, etc. We doen dat als onafhankelijke adviseur, ongeacht welke oplossing daarbij uit de bus komt. Blijkt dat maatwerk voor jouw bedrijf het best passende resultaat oplevert, dan begeleiden we je uiteraard graag doorheen het traject. We bouwen namelijk B2B e-commerce platformen op maat met Oracle APEX. Daarna helpen we je ook verder bij de uitbouw en het onderhoud van je omgeving. Hoe we dat aanpakken, leggen we uit in een volgende blogpost!

In het volgende deel van onze reeks gaan we dieper in op de implementatie van een B2B e-commerce platform. Lees ‘m hier!

Meer weten over iAdvise en Oracle APEX? Contacteer ons!

Wil je meer weten over iAdvise? Ontdek ons aanbod.